Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
ЦЪРКВИ и МАНАСТИРИ

Църква „Св. 40 мъченици” в с. Кътина

Църква "Св. Петка" в с. БалшаЦърквата е нова, осветена с празничен водосвет на 30 май 2010 г. В храма са положени мощи на св. мчк Трифон. Строежът на храма е започнал през 1998 г. по инициатива на Крум Крумов, кмет на Кътина в периода 1995-1999 г.

.
продължава>
 

Църква "Св. Петка" в с. Балша

Църква "Св. Петка" в с. БалшаСредновековната църква "Света Петка" се намира близо до центъра на село Балша, до новата  църква, построена  през 1920 г., която носи същото име. Старата църква "Св.Петка"  е еднокорабна, едноапсидна (с доста широка апсида), с полуцилиндричен свод, който за съжаление е рухнал (незначителна част е запазена). Вътрешната дължина на наоса е 5,50 м,а широчината 4,85 м. Пред църквата се личат очертанията на стени,няколкото реда камъни показват, че в някакъв момент е имало и притвор (преддверие).

.
продължава>
 

Параклис „Свети Спас” в с. Локорско

Параклис "Свети Спас" в с. ЛокорскоПараклисът „Свети Спас” е построен през 1997-98 г. на мястото на старо оброчище. Заслугата е на местни жители, които са помогнали с финансови средства и доброволен труд. Параклисът е с площ около 30 кв. м. и е изграден с „локорски камък” от местни зидари. .

продължава>
 

Подгумерският манастир "Св. Димитър"

Подгумерският манастир е разположен в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина, близо до с. Подгумер, на 7 км източно от гр. Нови Искър и на 10-на километра северно от София. Подгумерският манастир е основан през 13 в. и е бил част от Софииската Мала Света Гора. При турското нашествие в края на 14в. манастира е разрушен, но през 1597г. е възобновен, както става ясно от надпис над вратата на манастирската църква.

.
продължава>
 

Курилски манастир „Свети Йоан Рилски - Чудотворец"

Курилският манастир „Свети Йоан Рилски - Чудотворец" е разположен на брега на река Искър на километър североизточно от кв. Курило на гр. Нови Искър и на приблизително 12 км от гр. София.

Манастирът е един от най-старите духовни обители, основан по времето на Първото българско царство. По това време важна роля играят духовните огнища в Средецка област, възникващи до големи охранителни крепости.

.
продължава>
 


Страница 3 от 3

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

ГТП Кумарица

В момента има 39 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter