Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Църквата Рождество Богородично в село Житен

Рождество на Пресвета Богородица, Житен

Манастир от 13. век, опожарен през 1650 г., остава оброчище. Реставриран през 1880 г. като манастир Св. архангел Михаил, осветен храм през 1920 г. През 1935 г. построена камбанарията. През 1979 г. е основно ремонтирана и обновена.

.
продължава>
 

Етнографски музей в с. Чепинци

Намира се в кула изградена от Петко Огойски. Кулата е седем етажна и е изградена през 70-те години на миналия век. В музея има около 300 експоната, които са събирани от1956 г. до днес и разказват за историята на Чепинци.

.
 

Тракийски могили в с. Кубратово

Тракийски могили - надгробната могила, източно от селото в местността „Средно ливаде” и надгробната могила на половин километър от с.Кубратово са обявени през1955 г. като археологически паметници на културата с категория „национално значение”.

.
 

Крепостта “Белиград”

Крепостта Белиград е имала важно стратегическо значение, тъй като е пазела входа на планината и пътя, свързващ Софийското поле с важни провинции оттатък планината. Обявена е за народна старина през1927 г. Местните разказват легенда, за това че крепостта Белиград е построена през римско време като отбранително съоръжение на алтернативен път през Искърското дефиле. .

продължава>
 

Кътински пирамиди

Кътински пирамиди Кътинските пирамиди са земни образувания в южното подножие на Софийска планина (Западна Стара планина). Разположени са до село Кътина и са се образували от ерозията на делувиалните наслаги, свелечени от планината. Те са различни по форма, цвят и големина.

.
продължава>
 

Параклис „Свети Спас” в с. Локорско

Параклисът „Свети Спас” е построен през 1997-98 г. на мястото на старо оброчище. Заслугата е на местни жители, които са помогнали с финансови средства и доброволен труд. Параклисът е с площ около 30 кв. м. и е изграден с „локорски камък” от местни зидари. Иконостасът е от черешово дърво и има много икони. Стените и купола все още не за изографисани. .

продължава>
 

Църква "Св. Петка" в с. Балша

Църква "Св. Петка" в с. Балша Средновековната църква "Света Петка" се намира близо до центъра на село Балша, до новата църква, построена през 1920 г., която носи същото име. Старата църква "Св.Петка" е еднокорабна, едноапсидна (с доста широка апсида), с полуцилиндричен свод, който за съжаление е рухнал (незначителна част е запазена). Вътрешната дължина на наоса е 5,50 м,а широчината 4,85 м. .

продължава>
 


Страница 1 от 4

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

"

В момента има 41 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter