Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
ИСТОРИЯ

24 Май - Празник на славянската писменост, на българската просвета и култура

... че и ний сме дали нещо на светът
и на вси славоне книги да четат.
Иван Вазов

Днес празнуваме деня на славянската писменост

Преди 1157 г. двама братя създават азбука, специално пригодена за звуковите особености на славянската реч. Така те снабдяват с писменост най-многобройната европейска народност по онова време.

.
продължава>
 

Столичната голяма община

През април 1938 г. със закон се създава Столичната голяма община. Към града са присъединени редица села - Бояна, Княжево, Красно-село, Горна баня, Надежда, Слатина, Дървеница и Драгалевци.

.
продължава>
 

с. Чепинци

Първият писмен документ, от който черпим сведения за селото, е от 1446 г. Село Чепинци е създадено в края на 12 и началото на 13 век. Тукашните жители са били вярващи християни, доказателство за това е съграденият от тях манастир “Три Светители”, в който е имало братство от 20 монаси. .

продължава>
 

с. Световрачене

Най-ранни сведения за съществуване на селото датират от преди1450 г. Според предание то било изградено в местността Зад църквище. Тук имало обител, където живеели двама братя Козма и Дамян - врачове дошли от Сандански. Лекували с извиращата наблизо минерална вода. Братята били канонизирани в светии. От там и Свети-врачове, което дава и името на селото - Световрачане.

.
продължава>
 

с. Подгумер

Има следи, че още в V век преди новата ера край Подгумер са живеели тракийските племена трери и тилатеи. По-нататък следите на уседнал живот в района на Подгумер се губят, за да се появят отново към 11-13 век, когато в софийско нахлуват много татарски племена, узи, кумани, печенеги, брендеи и др. Може би оттогава се е запазило името на една от махалите в с. Подгумер - Татарската. .

продължава>
 


Страница 1 от 8

Вертеринарна клиника Нови Искър

Ветеринарен кабинет
Нови Искър

-  Лечение
-  Профилактика
-  Микрочипиране
-  Подстригване

GSM: 0899 831 916

.
Продължава...

 

"

В момента има 43 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter