Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
noviiskar.org

Ден на християнското семейство в квартал Курило


Ден на християнското семейство - 21 ноември

Християнския свят отбелязва днес  църковния празник Въведение Богородично, който е посветен на християнското семейство и на християнската младеж.

По стара българска традиция денят бе отпразнуван и от „Клуба на пенсионера“ в квартал Курило в залата на читалище Христо Ботев” Според обичая бабите и дядовците от квартала се събират и празнуват като едно голямо християнско семейство.  На този светъл ден демонстрираха уменията си за везане, плетене и шиене. Народни песни и танци, много домашно вино  и вкусни манджи допринасяха за веселото настроение на празника.

.
продължава>
 

Френската публика на крака пред изпълненията на Курилските самодейци.

Френската публика остана очарована от нашите изпълнители. (ГАЛЕРИЯ)

Самодейния фолклорен ансамбъл при читалище "Христо Ботев 1907г." в кв. Курило - Нови Искър представи изключително успешно богатата си програма пред многобройна публика в Нормандия - северна Франция. Самодейците гостуваха в градовете Валмонт, Руан, Хавър, Барентин и др. от 19 до 31 октомври 2012 г по покана на френската фондация  "Л `Аршел" и нейния председател Морис Варен по повод на "Дните на българската култура - Руан 2012".

Нашите самодейци представиха пред многобройната публика в различни градове българските фолклорни и танцови  традиции и заплениха всички които имаха възможност  да се докоснат до тях.

.
продължава>
 

Самодейните състави от Курило обраха овациите на французите в Нормандия

Самодейци от читалище „Христо Ботев” в Курило по време на концерт в гр. Руан Франция

Ансамбълът за народни песни и танци при НЧ "Христо Ботев" в кв. Курило взриви френската публика с песните и танците от всички етнографски области на България. (Виж Галерията)

Творческата делегация беше водена от читалищния секретар Антоанета Веселинова. "Приятелството ни с Асоциация "Л `Аршел" и нейния председател Морис Варен датира от 1999 година. Всяка година си разменяме гостувания, които ни обогатяват душевно и творчески. Франция е с традиции в областта на културното наследство, но когато запеят и заиграят нашите самодейци, публиката става на крака.

.
продължава>
 

Танцов състав „Искърци” ще участва в IV Национален фестивал „Тракийска броеница”

Танцова школа „Искърци” при читалище „Христо Ботев – 1907”, кв. КурилТанцова школа „Искърци” при читалище „Христо Ботев – 1907”, кв. Курило с художествен ръководител Нели Гаганелова, ще вземе участие в IV Национален фестивал  за народни хора „Тракийска броеница” – град Пазарджик.
Тази година мотото на фестивала е „Популяризиране и съхраняване на българския танцов фолклор”.

.
продължава>
 

Дни на българската култура – Руан-Франция

Самодейци от читалище "Христо Ботев" Самодейци от читалище „Христо Ботев” в Курило ще участват в “Дни на българската култура – Руан, Франция“ 
През октомври 2012 г. самодейци от читалище “Христо Ботев”- квартал Курило ще зарадват с изпълненията си зрители в град Руан – Франция.

.
продължава>
 


Страница 7 от 17

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

ГТП Кумарица

В момента има 43 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter


ВАЖНО

На 16.10,2015 ще се проведе среща с кандидата за кмет на район "Нови Искър" Валентин Котов на площада в кв. Кумарица.  Председателят на ПП АБВ Георги Първанов и президент на България (2002-2012) и кандидатът за кмет на София на коалиция "Сердика" Георги Кадиев, ще дадат подкрепата си за кандидата за кмет на район "Нови Искър" Валентин Котов,

.
Продължава...
 

На 31 юли 2014 г. (четвъртък), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Китка“ кв. „Кумарица”, се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Китка”, ул. „Банска”, ул. „Отдих”, ул. „Шопска”, ул. „Кътински път”, ул. „Искърско дефиле”

.
Продължава...