Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Забележителности

Църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован

църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Друг паметник, който е в много добро състояние е църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е построена през 1886 г. от майстор Игнат Петров от с. Касилак, Радомирско. Иконостасът е дело на майстора – резбар Стойчо Любенов, а иконите са от майстор Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски – брат на известния наш .

продължава>
 

Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша

Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша Не е ясна точната дата на създаване на манастира. Някои легенди го датират от XII в., според някои учени пък манастирът е възникнал през XIV в., а според други - по-късно. Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. .

продължава>
 

Подгумерски манастир „Св. вмчк Димитър Солунски”

Манастир Предполага се, че манастирът е основан през 13 век. При турското нашествие в края на 14 в. манастира е разрушен. От запазен надпис над вратата на манастирската църква личи годината 1597, когато се предполага, че тя е обновена. Църквата е малка, еднокорабна и едноабсидна постройка, с голям притвор и без купол. Стенописите са дело на монаха Пимен Софийски, изографисал много черкви и манастири в България. .

продължава>
 

Курилски манастир „Св. Иван Рилски”

Легендите разказват, че Курилският манастир е един от най-старите в Софийската Света гора, основан още по времето на Първото българско царство близо до старата крепост Белиград. При османското нашествие Курилският манастир е разрушен заедно с крепостта. Според предание, в манастира са престояли мощите на св. Йоан Рилски при пренасянето им от Търново в Рилския манастир през 1469 г. .

Последно променен на Сряда, 14 Март 2012 23:40 продължава>
 

Забележителности

Манастири, църкви, параклиси, надгробни могили, паметници и обредни кръстове

Районът е богат на паметници на културата. Някой от тях са с категория „национално значение”.

.
Последно променен на Четвъртък, 15 Март 2012 00:20 продължава>
 


Страница 4 от 4

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

В момента има 74 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter