Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Истинският Крали Марко е турски васал

Фреска на Крали Марко в наречения на негово име манастир край Скопие
В средата на ХIV век Прилеп отново имал късмет да стане столица. Местният деспот Вълкашин в 1365 г. се обявил за крал. Той изглежда бил не само амбициозен, но и прозорлив човек. Първи от балканските владетели усетил турската опасност и в 1371 г. потеглил на поход заедно с деспота на Серес (Сяр) Углеш. Според тогавашните хронисти армията им наброявала 60 000 бойци. Вълкашин и Углеш достигнали до хасковското село Черномен

.

и, уповавайки се на мощната си войска, лекомислено се разположили на лагер на левия бряг на р. Марица, без да поставят сигурни стражи. През нощта турците преминали безшумно реката, предизвикали паника в българския лагер и убили деспот Углеш и крал Вълкашин. Марко, синът на Вълкашин, подписал унизителен васален договор и продължил да царува в Прилеп. Царувал достатъчно дълго - до 1394 г., когато като васал бил убит в битката на турците с влашкия воевода Мирчо Стария край Ровине, в днешна Румъния. Но населението на "кралството", виждайки, че всички околни земи на Гърция, Албания, Сърбия и България са под турска власт, а в Прилеп Марко си вее байрака по крепостните кули, решило, че владетелят им е голям юнак, от който турците ядат бой и се страхуват. Така се родил митът за Крали Марко.
Унизителен е бил животът на един турски васал, но това си го знаел само крал Марко. Една щастлива случайност преди 3-4 години ни даде възможност да видим как е изглеждал чутовният юнак. При сваляне на стара мазилка на църквата в т. нар. Марков манастир край Скопие се откри ктиторска фреска на Крал Марко. От портрета ни гледа един слабоват мургав мъж със замислен и мрачен поглед. Да, наистина не е бил лек животът на един турски васал. И все пак, благодарение именно на този си статут, Крали Марко е успял да запази населението на Прилепско от грабежите и произвола на османлиите. И навярно това всъщност е породило фолклорната легенда за неговите победи над тях.

 

Последно променен на Петък, 13 Април 2012 20:45  

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

В момента има 75 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter