Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Денят на София

Днес празнуваме Вяра, Надежда и Любов

В Нови Искър отбелязаха деня на София с нетрадиционно мероприятие. По инициатива на община Нови Искър и радио София бяха залесени 70 фиданки в централната част на кв. Курило – пред пощата и по край пътя за Искърското дефиле. С това мероприятие се отбелязва и шестият рожден ден на Радио София. . Участници в мероприятието бяха ученици от 170 СОУ „Васил Левски“ кв. Курило и граждани от квартала. Всеки имаше възможност да се включи в засаждането. Организаторите бяха подсигурили посадъчен материал и инструменти. Лично кмета на града г-жа Даниела Райчева засади първото дърво. Бяха връчени и грамоти на участниците в залесяването.

Днес

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан (117-138 г.).

Според легендите София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на 9 години. По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина - когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа. Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца. От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. Денят е обявен и за празник на столицата ни - София, чието име на гръцки означава "премъдрост"

 

Вертеринарна клиника Нови Искър

Ветеринарен кабинет
Нови Искър

-  Лечение
-  Профилактика
-  Микрочипиране
-  Подстригване

GSM: 0899 831 916

.
Продължава...

 

В момента има 38 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter