Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Ден на християнското семейство в квартал Курило


Ден на християнското семейство - 21 ноември

Християнския свят отбелязва днес  църковния празник Въведение Богородично, който е посветен на християнското семейство и на християнската младеж.

По стара българска традиция денят бе отпразнуван и от „Клуба на пенсионера“ в квартал Курило в залата на читалище Христо Ботев” Според обичая бабите и дядовците от квартала се събират и празнуват като едно голямо християнско семейство.  На този светъл ден демонстрираха уменията си за везане, плетене и шиене. Народни песни и танци, много домашно вино  и вкусни манджи допринасяха за веселото настроение на празника.

.

Героят на празника беше дядо Вилхелм който на този ден навършва кръгла годишнина. Членовете на клуба му бяха приготвили изненада, подарък за който ще си спомня винаги с радост и усмивка.

Според вярванията по това какво е времето на днешния ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

 

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

В момента има 41 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter