Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Силно земетресение усетено в Нови Искър

Силно земетресение с епицентър на няколко десетки километра от Нови Искър вдигна в паника целия район
Земетресението с магнитуд близо 6 по скалата на Рихтер е в района на Перник - с. Мещица. То е нанесло сериозни щети на редица сгради в Перник и София.

След мощния земен трус и безсънната нощ , паниката и стреса се изля и проливен дъжд който допълнително отежни обстановката.

.

Най засегнат е миньорският град. Обявено е и бедствено положение, заседава Кризисен щаб, а учебните занятия са отменени. Голяма част от населението нощуваха навън от страх заради нови вторични трусове.

Най-силно е пострадал квартал "Рудничар", където живее предимно ромско население, а къщите са паянтови. Има една срутена къща и частично срутени стени, разказа. В центъра църквата "Свети Иван Рилски", която е един от най-големите храмове в града, е сериозно пострадала, напукано е кубето й. Това е една от най-старите сгради, която е ремонтирана преди няколко години. Плочките по сградата на общината също са изпадали. В квартал "Църква" има много паднали комини и напукани къщи, има частично срутени стени на къщи.

Първият трус който беше и най-силен изведе на вън населението и на нашия район. В приземните и ниските етажи земетресението се усети по-слабо, но по високите етажи отклонението на стените е било по няколко метра и е подсилило усещането от труса.

Районите на Радомир и Перник са намират в сеизмични разломи, но повече от 100 години не е имало такова разместване на земните маси.. Първият трус беше с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер в 3.00 часа. Епицентърът на труса бе на 25 километра западно от София и на 6 километра северозападно от Перник, на 10 километра дълбочина. След справка в Европейския сеизмологичен център стана ясно, че до 7.40 часа последвалите трусове бяха 11 на брой. Трусът от 4.30 часа е бил 4,7 по скалата на Рихтер, на 5 километра дълбочина. Последният трус е регистриран в 7.29 часа с магнитуд 3 по скалата на Рихтер на 61 километра западно от София и на 22 километра източно от Рударци.

Родните медий явно не бяха подготвени за такива "емоции" и нямаше никаква информация нито по радиото, нито по телевизията. Само във форумите и социалните мрежи се появиха съобщения за случващото се от всички райони на страната.
Докато нашия сеизмологичен институт към БАН също мълчеше за случващото се в сайта http://quakes.globalincidentmap.com/ няколко минути след земетресението вече имаше информация с най-подробните данни за силата и мястото на епицентъра.

В Столичен инспекторат и чрез Оперативния център на Столична община са обработени над 500 сигнала .Само в Столичен инспекторат са обработени общо 413 сигнали, от тях най-много са за пострадали комини на сгради – 54 и пукнатини на фасади – 56. Чрез Оперативния център на Столична община са получени 155 сигнали, които са обработени.

Продължава работата на екипите за оглед на щетите. Приоритетно се проверяват сградите на училища и детски градини и големи жилищни сгради, като се проверява състоянието на конструкцията на сградата. по последни данни покривът на училището в с. Мърчаево се е срутило. Общо са проверени 25 училища и детски градини.

 

 

База за Годишни Технически Прегледи
кв. Кумарица , ул. Светлина 10А тел: 0888 76 76 77

В базата се извършват периодични прегледи за техническа годност на превозните средства - леки и лекотоварни автомобили..

Продължава...

 

В момента има 49 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter