Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
ЦЪРКВИ и МАНАСТИРИ

Чепинският манастир "Свети Пророк Илия"

Чепинският манастир "Свети Пророк Илия" е разположен  край голям карстов извор в планината Рудини, на около 2 км югозападно от с. Чепинци и около 2 км югоизточно от с. Еловдол. До манастира води дълъг около 2 км черен път, като отначало се минава през малко метално мостче, намиращо се в ляво от пътя идващ от село Светля.

.
продължава>
 

Църква „Св. Троица”, кв. Кумарица, гр. Нови Искър

Църква „Св. Троица”, кв. Кумарица, гр. Нови ИскърПо време на Възраждането населението на Кумарица не изостанало от общия реформаторски дух на нацията. С цената на много злато кумаричани измолили решение за построяването на църква. За възникването на селището Кумарица няма писмени документи. За заселването и произхода на имената на с. Кумарица и с. Славовци се разказва в стара легенда. Според нея първите заселници тук били славяни, което се приема за достоверно от учените. Един керван от тях се движел по римския път за Сердика, воден от своя старейшина Кумарич. Той искал да се засели в околностите на града. .

продължава>
 

Църква „Вси Светии” в с. Подгумер

Църква „Вси Светии” в с. ПодгумерИдеята за построяване на църква възниква през 2000 г. и през следващата година е сформиран инициативен комитет, който подава необходимите документи до Столична община за безвъзмездно учредяване право на строеж на БПЦ. През 2002 г. инициативният комитет прераства в Църковно настоятелство за изграждане на храм в селото. През 2003 г. местният отец прави първата копка. Основни дарители са две семейства от Подгумер. .

продължава>
 

Крепостта Белиград

крепостта Белиград край КурилоКрепостта Белиград се намира на север от  кв. Курило в Нови Искър, в подножието на Стара планина и в началото на Искърския пролом. Тя е имала важно стратегическо значение, тъй като е пазела входа на планината и пътя, свързващ Софийското поле с важни провинции оттатък планината. Обявена е за народна старина през1927 г.

.
продължава>
 

.Църката „Света Троица” в с. Мировяне

Църката „Света Троица” в с. МировянеЦърквата "Света Троица" в с. Мировяне е построен през 1871г. Цялата е изграден от камък с изключение на покривната конструкция, която е дървена. Черквата е дълга 12м. и широка 6.80м. Майсторите й са от с.Тресанче - Битолско. Иконостаса на храма е дървен с два реда икони. Първия ред икони са на дванайсете апостола. .

продължава>
 


Страница 1 от 3

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

ГТП Кумарица

В момента има 45 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter