Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Самодейните състави от Курило обраха овациите на французите в Нормандия

Самодейци от читалище „Христо Ботев” в Курило по време на концерт в гр. Руан Франция

Ансамбълът за народни песни и танци при НЧ "Христо Ботев" в кв. Курило взриви френската публика с песните и танците от всички етнографски области на България. (Виж Галерията)

Творческата делегация беше водена от читалищния секретар Антоанета Веселинова. "Приятелството ни с Асоциация "Л `Аршел" и нейния председател Морис Варен датира от 1999 година. Всяка година си разменяме гостувания, които ни обогатяват душевно и творчески. Франция е с традиции в областта на културното наследство, но когато запеят и заиграят нашите самодейци, публиката става на крака.

.

Концертите ни бяха по повод Дните на българската култура в гр. Руан, Нормандия, организирани от нашия дългогодишен приятел Морис Варен. Радвах се истински, когато виждах светещите от възхищение очи на публиката, интересът, с който французойките погалваха момичетата от танцовия състав, греещи в пъстроцветните национални костюми. Представяхме фолклорното българско изкуство пред разнородна по възраст публика в Нормандска област и където и да сме, залите бяха препълнени. Посрещаха ни с овации, а ни изпращаха с аплодисменти, усмивки и сълзи, които се стичаха по лицата на зрителите от съпреживяното с българското народно изкуство", сподели с вълнение г-жа Веселинова.

Едва ли има нещо по-хубаво от това да доставиш и усетиш радостта, че българският народен гений е сътворил непреходно изкуство, което преминава от столетие в столетие, прелетява над граници и държави, за да стигне до сърцата на приятели от друга държава, член на ЕС. И най-вече, че за изкуството няма граници. Не е необходим преводач, то се приема със сърце и душа. Затова курилските самодейци цели десет дни бяха аплодирани от френската публика и получиха покана за нови срещи. Наред с ангажиментите, които имаха, те дообогатиха впечатленията си с посещението на Виена, Париж, Монако и градовете по Ламанша. Да им пожелаем нови творчески завоевания на международните сцени!

Людмила Иванова
Снимки: Веско Вълков

 

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

В момента има 51 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter