Нови Искър

Сайт на район Нови Искър

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Курилският манастир „Св. Иван Рилски” събра най-много гласове в анкетата по проект „Градът в миниатюри”

Курилски манастир "Св. Иван Рилски"Курилският манастир „Св. Иван Рилски” е безспорният първенец в анкетата „Градът в миниатюри”, която район „Нови Искър” проведе сред жителите на района, както и на своя интернет сайт. В продължение на една седмица жители и гости на района имаха възможността да направят своя избор измежду 33 обекта с историческо, културно и обществено значение за район „Нови Искър” и да изберат десет от тях, които да бъдат изработени в миниатюри. С почти двойно по-малко гласове на второ място се нареди църквата „Св. Николай” в кв. Славовци, град Нови Искър, а трети по общ брой гласове е манастирът „Св. Три Светители”, намиращ се до село Чепинци.

.

Курилският манастир „Св. Иван Рилски” събра най-много гласове в анкетата по проект „Градът в миниатюри”

Списък на спечелилите най-много гласове обекти:

Курилски м-р Св. Иван Рилски, кв. Курило
Църквата "Св. Николай", кв. Славовци, гр. Нови Искър
Манастира "Св. Три светители", с. Чепинци
Църквата "Св. Троица", кв. Кумарица, гр. Нови Искър
Подгумерски м-р"Св. Димитър", с. Подгумер
"Черквицата" църквата "Св. Петка", с. Балша
Църквата "Св. Троица", с. Мировяне,
Църквата "Св. Възнесение Господне", с. Кътина
Църквата "Св. Архангел Михаил", с. Доброславци
Църквата  "Св. Николай Мирликийски", с. Негован

Район „Нови Искър” стартира реализацията на проект „Градът в миниатюри” по програма „Европа” на Столична община на 09 юли (понеделник) на открита кръгла маса в конферентната зала на районната администрация. В препълненият салон, пред широката общественост в лицето на гражданското общество, представители на културните и образователни институции, гости от столицата и медии официално откриване направи кметът на района г-жа Даниела Райчева. Ръководителят на проекта арх. Елза Иванова-Лекова представи общите и специфични цели, дейностите по реализацията, график за тяхното изпълнение и очакваните резултати. Специален гост на откриването беше представител от Столична община – Програма Европа, външен експерт г-жа Мими Милчева. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2012 г. и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

В рамките на първата дейност по проект „Градът в миниатюри”, район „Нови Искър” изготви и разпространи анкета на книжен и електронен носител, която беше разпространена сред жителите на района. В нея бяха включени 33 значими паметници на културно-историческото наследство на район „Нови Искър”. Анкетата се реализира на доброволен и анонимен принцип и се проведе в периода от 10 до 15 юли в град Нови Искър и дванайсетте населени места на територията на района със съдействието на  доброволци. Всички желаещи да гласуват имаха възможността да направят това и на интернет сайта на района: www.novi-iskar.bg. И в двата варианта на анкетата на гласуващите бе предоставена възможността допълнително да посочат обекти, които смятат за значими.

Чрез откритото гласуване жителите на района определиха десетте най-значими културно-исторически обекта, които да бъдат реализирани под формата на миниатюри. В анкетирането се включиха всички целеви групи без ограничение на пол, образование и с широк възрастов диапазон – най-младият участник е на 9 години, а най-възрастният на 85 г.

Предстои изпълнението на Дейност 2, която включва: Обобщаване на резултатите от анкета, провеждане на информационна кампания „Градът в миниатюри” и изработване на миниатюри на 10-те излъчени обекта, както и  релефна карта на територията на район „Нови Искър”, на която ще бъде отразено местонахождението на архитектурно-историческите паметници и природните забележителности.

църквата "Св. Николай", кв. Славовци, гр. Нови Искър"Черквицата", църквата "Св. Петка" в с. Балша  църквата  "Св. Николай Мирликийски", с. Негован църквата "Св. Троица", кв. Кумарица, гр. Нови Искър църквата "Св. Възнесение Господне", с. Кътина  Подгумерски м-р "Св. Димитър", с. Подгумер  църквата "Св. Троица", с. Мировяне, снимки: Веско Вълков

 

Селскостопанска аптека "Агрозащита 505" Нови Искър
Фитофармацевтични препарати, сортови семена, течни и листни торове, амониева селитра,

.
Продължава...

 

В момента има 49 посетителя в сайта

 

Tyxo.bg counter