Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Честита баба Мартa
Честита баба Мартa
1 март 2012 в 14:41

Най-дългата мартеница

"Баба Марта бързала, 
мартенички вързала,
на момиче и кокиче, 
на момче и на дръвче! 
Ние пък ще вържем на Вас,
най-дългата мартеница  
с пожелание за здраве, щастие и късмет!


 
С празник отбелязаха жителите на район Нови Искър първия ден на месец Март. Празника е посветен на деня на художествената самодейност, 105 години от основаването на една от най-големите и многочислени кооперации в България – ГПК „Искра“ и международната година на кооперациите а така също и изработването на най-дългата мартеница в света.

Върбан Цветанов-председател на ГПК "Искра", Баба Марта, Даниела Райчева-кмет на р-н Нови Искър

Такова мероприятие се прави за първи път на територията на района,. То е по инициатива на кмета на район Нови Искър Даниела Райчева и председателя на ГПК „Искра“ – Върбан Цветанов. По този начин се постави началото на нов празник – Празника на мартеницата

Мартеницата е посветена на жителите от района, за да бъдат здрави и щастливи, бели и червени като конците оплетени в нея.

Изработването на мартеницата е започнало още в началото на февруари. В нейната изработка са се включили активно бабите от пенсионерските клубове от района под вещото ръководството и наставленията на баба Митка от с. Чепинци. Мартеницата е изработена по стара българска традиция чрез предене с вретено и хурка.

Даниела Райчева - кмет на район Нови Искър

Мартеницата бе разгърната на площада в кв. Ал. Войков. С помощта на над 200 деца от местните училища, както и всички участници и гости на тържеството. Мартеницата бе премерена със голяма прецизност и бе засвидетелстван нов български рекорд. Просто невероятно. Тя е с дължина 7 километра и седемстотин метра - това е най-дългата мартеница правена, документирана и отразена от медиите до сега в България.


Кметът на района Даниела Райчева сподели, че първоначалната идея е била е да счупят предишния рекорд за най-голяма мартеница, който е била и национален и световен рекорд, с размера си от 5 км 30 м и 30 см.

Тази нова мартеница рекордьор от 7 км и 700 м. местните баби и жители закичиха върху дреново дърво и я нарекоха за здраве и берекет на жителите и гостите на града и всички да са по-усмихнати и щастливи.

Празничен концерт с участието на самодейни състави от района бе специален поздрав за предприемчивите баби, които изплетоха най-дългата мартеница в света и на всички участници и гости на празника.

В празника са усети духа на едни от най - българските традиции, заредени с много емоционален заряд, руйно вино и топла скара. 

Текст и снимки: Вескони (фотогалерия) 

Пресцентъра на Нови Искър честити БАБА МАРТА на всички жители на района, като им пожелава много здраве, много късмет и успехи през 2012 г.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 16 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter