Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Фамилно компостиране в Нови Искър
Фамилно компостиране в Нови Искър
21 декември 2011 в 10:28

Нови 44 броя компостери ще бъдат раздадени на домакинствата в район Нови Искър по програмата „Въвеждане на фамилно компостиране на територията на Столична община”, 
През 2004 г., със средства от ПУДООС, започна реализирането на програма за домашно компостиране в София, в рамките на която са доставени в община Нови Искър - пластмасови контейнери (компостери) на 250 семейства. Почти всички участници в проекта активно използват компостерите и вече произвеждат компост, който употребяват в личните си стопанства. До момента в Нови Искър са раздадени компостери на 462 домакинства.

Oбщината планира да разшири проекта чрез закупуването на нови контейнера, с които да бъдат обхванати всички семейства, имащи подходящи условия и желание да компостират.
Те са подходящи по-скоро за къщи с дворове, защото предполагат събирането на трева и клони, а от храните може да се използват само остатъци или развалени салати и плодове . Ползата за общината е, че се намалява боклукът, който се изхвърля на сметището
Констатирано е намаляване с 30-80 кг от количеството на отпадъците, предназначени за депониране, от семействата с компостери, при средна норма на натрупване от над 300 кг битови отпадъци
Налице е голям интерес към проектите и желаещите за участие в проектите са повече от възможностите за финансиране.

Столичната община ще предостави поетапно безплатни компостери за биоразградими отпадъци на всички домакинствата, които живеят в къщи и имат желание да компостират
Компостирането е процес, който протича в природата, не се използват никакви химикали и няма никакви изкуствени материали. Най-просто казано - материалът, който събираме в градината, се слага в този компостер и към него се добавя биоактиватор, който съставлява смес от различни микроорганизими, които ускоряват процеса на разграждане, допълни тя. Общината осигурява и ензимите.

В информационните материали, които кметството раздава е написано "Компостерът - спестовната касичка на градинаря".
Въвеждането на компостирането в София започна пилотно през 2006 г. в район "Нови Искър" по проект, финансиран от екоминистерството. Общината започна да подпомага фамилното компостиране от 2009 г. За пет години на граждани са раздадени над 3000 съоръжения. Жителите на всички 24 района в столицата могат да заявят в кметството, че искат да им бъдат доставени компостери. Досега най-много кандидати има сред домакинствата от "Панчарево", "Кремиковци", "Нови Искър" и "Витоша", където има и най-много къщи с дворове и сандъците за тях са безплатни.
В София ще бъдат изградени две големи инсталации за промишлена преработка на отпадъци от градините и парковете и на храна от ресторантите, съобщи Бояджийска. Проектът е за 40 млн. лв., вече е одобрен от Европейската комисия и предстои да бъде обявена обществена поръчка за тези инсталации. От преработката на отпадъците ще се добиват компост и ток.
Може да се компостират:
- окосена трева
- клони
- черупки от яйца
- утайка от кафе
- плодове и зеленчуци
- фекалии от растителноядни животни

Не може:
- сготвена храна
- месо, риба, кокали
- млечни продукти
- изпражнения от кучета, котки и прасета
- пластмасови и метални отпадъци


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 81 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter