Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Курилският манастир „Св. Иван Рилски” чества своя празник_
Курилският манастир „Св. Иван Рилски” чества своя празник_
19 окомври 2011 в 15:04

Йеромонах Нектарии 19 октомври 2011 -курилски манастир Св. Иван РилскиНа 19 октомври Светата православна църква чества паметта на един от най-великите  подвижници и застъпници пред бога за нас и българския народ - Св. Йоан Рилски. На този ден един от най-старите манастири в страната - Курилската Света обител „Св. Иван Рилски” посреща своя храмов празник.

Рано сутринта на топлия октомврийски ден Йеромонах Нектарий и Отец Атанасий отслужиха тържествена служба и осветиха празничните хлябове, донесени за здраве от десетките миряни, дошли да почетат празника, след което извършиха водосвет на аязмото в близост до манастира.

Курилският манастир се намира на десния бряг на река Искър. Курилският манастир „Св. Иван Рилски” чества своя празникИма данни, че на мястото на днешната обител е съществувал манастир още през Първото българско царство. В началото на турското робство обаче той е разрушен. През далечната 1593 година манастирът е възстановен със средства на хора от близкото тогава село, а сега квартал Кумарица, село Доброславци и Требич. Тогава е построена и сегашната църква, изписан през 1596 г. от известния живописец Пимен Зогравски. В разцвета си в началото на 20 век, тогава като девически манастир, е бил обитаван от 45 монахини, а в дворът му е имало печатница, в която се е отпечатвала християнска литература.
Курилски манастир "Св. Иван Рилски"

              Курилски манастир "Св. Иван Рилски" - 19 Октомври 2011
Снимки: Веско Вълков
Виж цялата галерия ТУК


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 37 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter