Home arrow История arrow Кметовете на София arrow Кметовете на София arrow Манолаки Ташев
Манолаки Ташев
18 окомври 2009 в 00:00

Манолаки Ташев - Кмет на София през 1878 г.Манолаки Ташев - първият кмет на София
10.2.1878 - 8.6.1878

Манолаки Ташев е български политик, първи кмет на София (1878). Ташев е роден през 1835 в семейството на заможен търговец. Учи при Сава Филаретов в София, а по-късно - стопански науки във Виена. Назначен е от руските власти за кмет на София на 10 февруари 1878 и остава на този пост до 8 юни 1878.

Първият кмет на София след Освобождението е предложен от губернатора на града - Пьотр Алабин. Той е кмет на града от февруари 1878 до 8 май 1878 година. Внезапната смърт на Ташев прекъсва дейността му само три месеца след заемането на кметския пост. Независимо от това, обаче, по негово време се решават доста неотложни благоустройствени въпроси на града - почистват се градските улици, възстановява се уличното осветление и се поръчват нови газени фенери. Изгражда се градска санитарна комисия, организира се ‘Служба за потушаване на пожари’, открива се първата обществена градина /част от днешната Градска градина/, основава се техническа служба при Софийска община, която има за задача да състави първия регулационен план на София.

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 80 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter