Home arrow Религия arrow Църкви иманастири arrow Църкви и манастири arrow Подгумерски манастир „Св. Димитър"
Подгумерски манастир „Св. Димитър"
17 окомври 2011 в 15:36

Подгумерски манастир „Св. Димитър"Подгумерският манастир е разположен в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина, близо до с. Подгумер, на 7 км източно от гр. Нови Искър и на 10-на километра северно от София.

Стенописна икона от подгумерски манастир „Св. Димитър"Подгумерският манастир "Св. Димитър" е основан през 13 в. и е бил част от Софииската Мала Света Гора. При турското нашествие в края на 14в. манастира е разрушен, но през 1597г. е възобновен, както става ясно от надпис над вратата на манастирската църква. В периода 16 - 18 в. Подгумерският манастир е бил едно от книжовните огнища в Софийско и е разполагал с богата библиотека, съдържаща екземпляр от първото издание на Софрониевия "Неделник", отпечатано в Рим през 1806г. и книга за всичките празници за дванадесетте месеца на годината (Миней).
Впоследствие Подгумерската обител е разрушавана неколкократно, за да възкръсне за пореден път през 1848г., благодарение на жителите от околните села - Курило, Гниляне, Кумарица, Желява и др.
Подгумерският манастир се намира зад телените заграждения на Психиатричната боница в с. Подгумер и достъпа до него е невъзможен. Най-интересната сграда в комплекса е църквата, която датира от 16в. Тя е малка, еднокорабна и едноабсидна постройка с голям притвор и без купол. Стенописите в храма са дело на популярния зограф Пимен Софийски, изографисал повече от петнадесет църкви и манастири в България.

Снимки: Вескони - Веско Вълков

Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 38 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter