Home arrow Празници arrow Днес почитаме arrow Поклон пред Свети Иван Рилски Чудотворец!
Поклон пред Свети Иван Рилски Чудотворец!
18 август 2011 в 14:50

Свети Иван Рилски Чудотворец

Празник на манастира  Свети Йоан Рилски в кв. Курило

Успение на Свети Йоан Рилски отбелязва православната църква днес.

Духовният водач, оставил отпечатък върху пътя на източноправославния свят  през Средновековието, е живял по времето на княз Борис и сина му Владимир, в Златния век на цар Симеон и сина му Петър. От момче се стремял към служба в името на Бога, а чрез него – и на смъртните човеци. След дълги странствания по монашеските пътеки се установил в Рила, там основал и прочутия Рилски манастир. Умира през 946 година и е погребан в самата Рилска обител.

Още през Х век църквата го канонизира. Считало се, че светите мощи на Иван Рилски пазят от беди и епидемии и вероятно по тази причина още в далечните векове имало стремеж те да бъдат пренесени в един или друг град. Първоначално са оставени в София, но през 1183 година унгарският крал Бела окупира града и ги отнася като военна плячка в Унгария. Четири години по-късно мощите на светеца са върнати обратно, а по времето на Асеневци отново тръгват на път, сега вече към новата столица Търново.

 

Народът почита Свети Иван Рилски Чудотворец като закрилник на българите и велик лечител. И  до ден днешен поклонението пред мощите му се приема  като възможност за спасяване от коварни болести. Преди смъртта си светецът пише своя удивителен “Завет” с послания към бъдещите българи. Завещава им да пазят вярата си непорочна и да се пазят от сребролюбивата змия – корена на всяка злина.

 

Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 82 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter