Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Проект "Непознатата София"
Проект "Непознатата София"
3 август 2011 в 18:26

Старата църква в с. БалшаПроект "Непознатата София" търси интересните, но малко известни забележителности в столицата

Интерактивна карта с най-интересните непознати забележителности в София ще бъде изготвена и разпространена по проект "Непознатата София". Проектът се осъществява от Център за предприемачество и управленско развитие - България, с финансовата подкрепа на програма "Европа" на Столичната община.

Специална интернет страница ще събира истории, снимки и места, които представляват интерес за посещения. Чрез проекта се набелязват непознатите, но интересни исторически, архитектурни, културни и художествени места и обекти на територията на град София. Общата сума на бюджета за изпълнението на Проекта е 15 730.34 лв., като 14 000 лв. са финансирани от Столична община по програма "Европа", а останалата сума е съфинансирана от Центъра.

Надгробен камък на Иван Вазов в градинката на храм „Света София“Надгробният камък на Иван Вазов, православният храм Света Богородица - животворен източник" в кв. "Хаджи Димитър" и ''Късноантичният мавзолей'' в Южния парк са забележителностите, които до момента са събрали най-много от гласовете на софиянци. Чрез анкетни карти и интернет гласуване всеки може да предложи своите любими непознати места в София.
Проект "Непознатата София" бе представен на Кръгла маса на 28 юли 2011 г. в София. Представители на Столична община, медиите, неправителственият сектор и бизнесът дискутираха върху успешното взаимодействие за откриване и популяризиране на непознатата София. Участниците дадоха интересни предложения за избора и популяризирането на непознатите места в София. Според тях неизвестните забележителности на града не само могат да бъдат привлекателни за български и чуждестранни туристи, но трябва и да бъдат популяризирани сред младите софиянци, които ще продължат да пазят историята и културата на античния ни град.
 Един от трите най-интересни, но непознати забележителности на София, според гражданите на София по Проект "Непознатата София" е надгробният камък на Иван Вазов в градинката до храма "Света София". Гробът на Иван Вазов е белязан от скромен монумент - голям витошки камък, който е докаран специално от планината в знак на преклонението на патриарха към красотите на природата. Забележителният български писател умира на 22 септември 1921 година. На неговото погребение присъстват много видни българи, представители на властта, писатели и граждани. 101 топовни гърмежа и звуците на хор, който пее "Вечная памет", съпровождат спускането на ковчега. На западната страна на гроба са поставени широки пирамиди с изписани стихове от "Люлека ми замириса";

 ''Късноантичен мавзолей'' в Южен парк.
При разкопки през 2001 година в Южен парк са разкрити археологическите останки от тухларна и Античен мавзолей. Мавзолеят е с триделно правоъгълно предверие от север, централно правоъгълно засводено помещение с по една конха в двата края, и в най-южната си част - същинска гробна камера, където са разположени 3 масивни каменни саркофага. При археологическите разкопки са намерени много монети и керамика, златен коланен накрайник в саркофазите и фрагментирана стъклена чаша тип "Ваза диатрета" - трети екземпляр в България. Според учените Мавзолеят датира от периода между последната четвърт на 3 век и третата четвърт на 4 век, т.е. между 275 и 375 г. сл. Христа.
Православният храм "Света Богородица - животворен източник" в кв. "Хаджи Димитър" е построен през 1881-1882 с дарения от жителите на село Подуяне и околните селища. Църквата е кръстообразна, с 3 купола, двете отпред - слети. Строена е от слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, за които напомня вградената високо на южната стена на църквата каменна плоча. Живописта е дело на самоковеца Иван Доспевски (син на Димитър Зограф), завършена е през 1889 г. Тук през октомври 1912 г. Пейо Яворов, преди да замине за фронта в Македония, се венчава за своята любима Лора Каравелова.
Другите интересни места са Славейковият дъб в кв. "Лозенец", Криптата под храм "Света София", Читалище "Славянска беседа", Баня с декоративна живопис под хотел "Рила", Неолитно селище от 6 в. пр. Хр. в кв. "Слатина", сграда на бул. "Мария Луиза" 26 от 1900 г., сграда на 18-то СОУ - културен паметник, мястото, където е открита Софийска златна купа от 12 в. пр. Хр в кв. "Казичене", Галерия за извличане на златоносен пясък в кв. "Дървеница" от времето на Сердика и Римската империя, Мавзолей, открит при Римска вила в кв. "Герена", Антична вила във кв. "Филиповци" с автентична мозайка, останки от раннохристиянска базилика в кв. "Драгалевци", В

Нови Искър също има много паметници, църкви, манастири, местности и забележителности с историческо значение. Такива са Курилският манастир, Подгумерския манастир, Крепостта "Бели град" край Курило, много тракииски могили и местности. Не всички знаеме за тях.

Да помогнем на проекта "Непозната София" и да изпратим предложения на адрес: http://www.ceed.bg


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 48 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter