Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Проект "Непознатата София"
Проект "Непознатата София"
3 август 2011 в 18:26

Старата църква в с. БалшаПроект "Непознатата София" търси интересните, но малко известни забележителности в столицата

Интерактивна карта с най-интересните непознати забележителности в София ще бъде изготвена и разпространена по проект "Непознатата София". Проектът се осъществява от Център за предприемачество и управленско развитие - България, с финансовата подкрепа на програма "Европа" на Столичната община.

Специална интернет страница ще събира истории, снимки и места, които представляват интерес за посещения. Чрез проекта се набелязват непознатите, но интересни исторически, архитектурни, културни и художествени места и обекти на територията на град София. Общата сума на бюджета за изпълнението на Проекта е 15 730.34 лв., като 14 000 лв. са финансирани от Столична община по програма "Европа", а останалата сума е съфинансирана от Центъра.

Надгробен камък на Иван Вазов в градинката на храм „Света София“Надгробният камък на Иван Вазов, православният храм Света Богородица - животворен източник" в кв. "Хаджи Димитър" и ''Късноантичният мавзолей'' в Южния парк са забележителностите, които до момента са събрали най-много от гласовете на софиянци. Чрез анкетни карти и интернет гласуване всеки може да предложи своите любими непознати места в София.
Проект "Непознатата София" бе представен на Кръгла маса на 28 юли 2011 г. в София. Представители на Столична община, медиите, неправителственият сектор и бизнесът дискутираха върху успешното взаимодействие за откриване и популяризиране на непознатата София. Участниците дадоха интересни предложения за избора и популяризирането на непознатите места в София. Според тях неизвестните забележителности на града не само могат да бъдат привлекателни за български и чуждестранни туристи, но трябва и да бъдат популяризирани сред младите софиянци, които ще продължат да пазят историята и културата на античния ни град.
 Един от трите най-интересни, но непознати забележителности на София, според гражданите на София по Проект "Непознатата София" е надгробният камък на Иван Вазов в градинката до храма "Света София". Гробът на Иван Вазов е белязан от скромен монумент - голям витошки камък, който е докаран специално от планината в знак на преклонението на патриарха към красотите на природата. Забележителният български писател умира на 22 септември 1921 година. На неговото погребение присъстват много видни българи, представители на властта, писатели и граждани. 101 топовни гърмежа и звуците на хор, който пее "Вечная памет", съпровождат спускането на ковчега. На западната страна на гроба са поставени широки пирамиди с изписани стихове от "Люлека ми замириса";

 ''Късноантичен мавзолей'' в Южен парк.
При разкопки през 2001 година в Южен парк са разкрити археологическите останки от тухларна и Античен мавзолей. Мавзолеят е с триделно правоъгълно предверие от север, централно правоъгълно засводено помещение с по една конха в двата края, и в най-южната си част - същинска гробна камера, където са разположени 3 масивни каменни саркофага. При археологическите разкопки са намерени много монети и керамика, златен коланен накрайник в саркофазите и фрагментирана стъклена чаша тип "Ваза диатрета" - трети екземпляр в България. Според учените Мавзолеят датира от периода между последната четвърт на 3 век и третата четвърт на 4 век, т.е. между 275 и 375 г. сл. Христа.
Православният храм "Света Богородица - животворен източник" в кв. "Хаджи Димитър" е построен през 1881-1882 с дарения от жителите на село Подуяне и околните селища. Църквата е кръстообразна, с 3 купола, двете отпред - слети. Строена е от слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, за които напомня вградената високо на южната стена на църквата каменна плоча. Живописта е дело на самоковеца Иван Доспевски (син на Димитър Зограф), завършена е през 1889 г. Тук през октомври 1912 г. Пейо Яворов, преди да замине за фронта в Македония, се венчава за своята любима Лора Каравелова.
Другите интересни места са Славейковият дъб в кв. "Лозенец", Криптата под храм "Света София", Читалище "Славянска беседа", Баня с декоративна живопис под хотел "Рила", Неолитно селище от 6 в. пр. Хр. в кв. "Слатина", сграда на бул. "Мария Луиза" 26 от 1900 г., сграда на 18-то СОУ - културен паметник, мястото, където е открита Софийска златна купа от 12 в. пр. Хр в кв. "Казичене", Галерия за извличане на златоносен пясък в кв. "Дървеница" от времето на Сердика и Римската империя, Мавзолей, открит при Римска вила в кв. "Герена", Антична вила във кв. "Филиповци" с автентична мозайка, останки от раннохристиянска базилика в кв. "Драгалевци", В

Нови Искър също има много паметници, църкви, манастири, местности и забележителности с историческо значение. Такива са Курилският манастир, Подгумерския манастир, Крепостта "Бели град" край Курило, много тракииски могили и местности. Не всички знаеме за тях.

Да помогнем на проекта "Непозната София" и да изпратим предложения на адрес: http://www.ceed.bg


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 58 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter