Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Столична община готви проект за опазване на биоразнообразието
Столична община готви проект за опазване на биоразнообразието
24 февруари 2011 в 22:50

 Той предвижда съхраняването на редки видове птици край с. Негован

 Столичната община подготвя проект за финансиране по ОП "Околна среда" на стойност 1,7 млн. лв. за възстановяване на биоразнообразието край село Негован. Това съобщи  кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Тя и посланикът на Унгария у нас Юдит Ланг присъстваха на поставянето на къщички и хранилки за птици от деца от 129-то и от 38-мо училище в парка на Военна академия.

 

 Акцията е по инициатива на Юдит Ланг и е подкрепена от Столичната община. Целта й е да популяризира доброволческите дейности сред децата, и е по повод на Годината на доброволчеството. Със средствата ще се изградят кули за наблюдение и ще се почистят двете кариери, където гнездят 10 вида редки птици. Сред тях са чапли, патици и ястреби. Село Негован попада в ареала на "Via Aristotelis" - Задбалканския път на прелетните птици, който минава през долината на р. Струма, Софийското поле и Искърското дефиле.

Влажната зона там е обитание на повече от 10 вида редки птици. Йорданка Фандъкова посочи, че над 70 вида са преброените птици в Южния парк, а в цяла София, по данни на дружеството за защита на птиците, има 280 вида птици. В парка при Военната академия се срещат кълвач, синигер, кос, горска зидарка, червеногръдка, като предстои преброяване на видовете птици там.

 

 Източник: AGRO.BG

 


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 98 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter