Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Пътниците в метрото са се увеличили с повече от 300%
Пътниците в метрото са се увеличили с повече от 300%
26 април 2010 в 00:00

С 12 процента са намалели пътуващите в градския транспорт в София за последните осем години, въпреки увеличаващото се население, сочат данни от преброяването на пътниците, извършено от Центъра за градска мобилност.

Този спад е само за наземния транспорт, докато потокът на пътници в метрото се е увеличил с 318% след удължаването на първия лъч от "Обеля" до "Младост", отбелязва БТА.

За последните осем години с 22% са намалели пътуващите в автобуси, с 23% - в трамваите. В Центъра за градска мобилност отчитат, че причина за спада на пътуващите е и честите промени в маршрутите им заради строителството на метрото.

Само със 7% е намалял броят на пътуващите в тролейбуси, но и това си има обяснение, тъй като голяма част от линиите минават през централната градска част, където динамиката качващи-слизащи е по-голяма отколкото в периферията на града.
В средата на април приключи първият етап на преброяването на пътниците в София - работата по маршрутите на 9 тролейбусни, 46 градски автобусни, 50 крайградски автобусни и 16 трамвайни линии.

Има голяма разлика на пътуващите в различните часове от денонощието - сутрешния пик е изключително силен, през дневните часове превозните средства са слабо натоварени, а следобедно-вечерния пик е по-слаб от сутрешния.

Специалистите отчитат в сравнение с преди осем години, че намаляват пътуващите по някой основни линии в "Младост" и в "Дружба".
Наполовина са намалели пътуващите по 76-а, 88-а, 305-а и 604-а автобусни линии.
Намаление на пътниците има по 72-а, 76-а и 77-а линии.

В същото време автобусната линия 111, която вози от "Люлин" до "Младост", е увеличила броя на пътниците, а обяснението е, че голяма част от тях я използват заради много разкрити нови обекти по Околовръстния път.

Увеличение на пътуващите има и по 74-а, 78-а, 83-а, 86-а, 102-а линии. Не се е променил потокът от пътуващи по 213-а и 214-а линии, въпреки, че преди са били една линия, която впоследствие е разделена на две.

При тролейбусите най-значително е увеличението на пътуващите по 5-а линия, а по-малко по 9-а, а са намалели пътниците по 7-а и 8-а линии.

С пет хиляди по-малко са пътуващите на ден по една от основните трамвайни линии - номер 5, докато с 11 хиляди повече се качват на ден в мотрисите по 10-а линия. Минимален е спадът на пътниците на ден по 20-а и 22-а линии.

Пътуващите по попадащата в чести спорове да се закрие или не - линия номер 8 за последните години са се увеличили, сочат междинните резултати от преброяването.

Всеки ден 792-те превозни средства в градския транспорт - трамваи, тролейбуси, автобуси и метро возят общо 1,6 млн. души - с 12% по-малко от 2002 г.

В същото време населението в София се увеличава, което според Центъра за градска мобилност води до извода, че това става за сметка на увеличения автомобилен поток.

В един нормален работен ден с градските автобусни линии пътуват общо над 714 хиляди души, с крайградските - над 120 хил. Тролейбусният транспорт превозва над 210 хил. души, а трамвайният близо 370 хил.

Влакчетата на метрото возят 187 хиляди на ден.

След оформянето на окончателните данни ще бъдат предприети промени в интервалите на движение по част от линиите на градския транспорт.

Източник: VESTI.bg 


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 96 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter