Home arrow обяви arrow Имоти Продава arrow празници arrow Трифон Зарезан в Кътина
Трифон Зарезан в Кътина
2 февруари 2011 в 14:46

КАНИМЕ ВИ На 6 февруари - традиционния празник на село Кътина, район Нови Искър на Столична община. На този ден се събират на площада стотици местни хора и гости. На Трифон Зарезан селото празнува с музика, наздравици и настроение идването на пролетта от незапомнени времена

Този стар български празник бележи възраждането на природата и преклонението на българина пред земята, която го храни и която той е защитавал с кръвта си.
Всяка година жителите на Кътина си избират почетен Трифон Зарезан. По традиция той трябва да е главния герой в ритуала и да зареже лозето. Най-напред трябва да погледне към изгрева и да се прекръсти три пъти, след което отрязва първите три пръчки и полива лозата с вино. Никой не си споня от кога е тази традиция, но тя се спазва и до днес.
На този ден се оргаанизира и конкурс за най-доброто вино от новата реколта. Участници могат да бъдат всички желаещи със собственоръчно произведено вино. Журито обикновенно е сътавено от "специалисти по дегустация на алкохол с материали на участниците!!! "

Празненството продължава цял ден с много веселба на площада на селото подкрепена с вино и народна музика.

<Previous
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 331 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter