Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Surprizestudio
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от България arrow БДС за млякото и храните
БДС за млякото и храните
1 юли 2010 в 13:46

Държавни и неправителствени организации се споразумяха днес за въвеждането на българските държавни стандарти при храните. Срещата бе по инициатива на премиера Бойко Борисов и в нея участваха представители на министерствата на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на здравеопазването, Патентното ведомство, на Българския институт по стандартизация, както и браншовите организации в производството на хлебни изделия и продукти от мляко и месо.

Започва изготвяне на стандартите за различните видове храни, като първият български държавен стандарт, който ще бъде въведен, е този на киселото мляко, уточни на пресконференция след срещата земеделският министър Мирослав Найденов. Обединихме се около мнението, че трябва да защитим българските потребители и да им дадем възможността да консумират качествени продукти, посочи той.

В отговор на въпрос, Найденов уточни, че стандартът въвежда изискванията за спазване на технологията на производство на българското мляко. Ако в магазина си купите мляко с логото на БДС, това означава, че ще ядете истинско българско мляко с традиционната млечна бактерия, ако вземете бяло саламурено сирене, значи то ще бъде направено от истинско сурово мляко, заяви той.

Стандартът ще влезе в сила след обявяването му в бюлетина на БДС след не повече от две седмици, уточни министърът. Хората вече все по-често гледат етикетите и дори това да постигнем само, вече е успех, коментира той.

Въвеждането на стандарта няма да бъде задължително, но продуктите по БДС ще бъдат на отделен щанд в магазина и потребителите ще имат право на избор, поясни министърът. Той посочи, че Европейската комисия ни подкрепя в тези инициативи.

В момента имаме над 100 лаборатории, от които ще останат само шест, посочи Найденов. В тези лаборатории ще се изследва съдържанието на сухото мляко. Земеделският министър уточни, че паралелно с работата по въвеждането на стандартите, ще се работи и по контрола върху качеството.

Производителите, които са въвели технологията за производство по БДС, ще трябва да се регистрират в Патентното ведомство.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 40 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter