Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow БДС за млякото и храните
БДС за млякото и храните
1 юли 2010 в 13:46

Държавни и неправителствени организации се споразумяха днес за въвеждането на българските държавни стандарти при храните. Срещата бе по инициатива на премиера Бойко Борисов и в нея участваха представители на министерствата на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на здравеопазването, Патентното ведомство, на Българския институт по стандартизация, както и браншовите организации в производството на хлебни изделия и продукти от мляко и месо.

Започва изготвяне на стандартите за различните видове храни, като първият български държавен стандарт, който ще бъде въведен, е този на киселото мляко, уточни на пресконференция след срещата земеделският министър Мирослав Найденов. Обединихме се около мнението, че трябва да защитим българските потребители и да им дадем възможността да консумират качествени продукти, посочи той.

В отговор на въпрос, Найденов уточни, че стандартът въвежда изискванията за спазване на технологията на производство на българското мляко. Ако в магазина си купите мляко с логото на БДС, това означава, че ще ядете истинско българско мляко с традиционната млечна бактерия, ако вземете бяло саламурено сирене, значи то ще бъде направено от истинско сурово мляко, заяви той.

Стандартът ще влезе в сила след обявяването му в бюлетина на БДС след не повече от две седмици, уточни министърът. Хората вече все по-често гледат етикетите и дори това да постигнем само, вече е успех, коментира той.

Въвеждането на стандарта няма да бъде задължително, но продуктите по БДС ще бъдат на отделен щанд в магазина и потребителите ще имат право на избор, поясни министърът. Той посочи, че Европейската комисия ни подкрепя в тези инициативи.

В момента имаме над 100 лаборатории, от които ще останат само шест, посочи Найденов. В тези лаборатории ще се изследва съдържанието на сухото мляко. Земеделският министър уточни, че паралелно с работата по въвеждането на стандартите, ще се работи и по контрола върху качеството.

Производителите, които са въвели технологията за производство по БДС, ще трябва да се регистрират в Патентното ведомство.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 61 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter