Home arrow Хоби arrow градината arrow рециклиране arrow Бум на електронен скрап
Бум на електронен скрап
1 февруари 2010 в 00:00

Учените от Американския изследователски институт АБИ предвиждат, че пазарът на рециклирано електронно и електрическо оборудване ще достигне 14.7 милиарда долара до 2015 година.

В зависимост как се борави с тях, отпадъчните електрически и електронни продукти и техните компоненти, т.н. електронен скрап, може да се разглеждат като голяма екологична заплаха или като значим икономически ресурс.

 Ако се подходи правилно, по-голямата част от генерирания електронен скрап, може да бъде рециклиран и превърнат в значителен материален поток. От друга страна, неподходящото третиране на отпадъчното електрическо и електронно оборудване представлява голяма заплаха за околната среда, здравето на хората и екосистемите. То може да доведе до замърсяване на почвите, въздуха и водите. Това от своя страна ще застраши живота на работници, население, животни и растения.

Според последните пазарни проучвания бизнесът с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване ще нарасне в световен мащаб от 5,9 милиарда долара през 2009, до близо 14,7 милиарда до 2014. Това е ръст от почти 21% за периода. Посочените суми представляват очакваните приходи от продажбата на рециклираните полезни материали от електронния скрап.

Основните причини за разрастване на бизнеса с електронен скрап е увеличеното количество на генерираните отпадъци и повишаване на ефективността при рециклиране на полезни компоненти от отпадъка. Увеличаването на ефективността на технологиите за рециклиране, законодателни промени, които налагат рециклиране на електронния скрап, бързо развитие на световния пазар на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, вкл. и в развиващите се държави, също допринасят за развитието на пазара.

Въпреки че световната рецесия засегна и пазара на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, той остава сравнително стабилен. Особено в Европа и съответно в България, където стриктното законодателство в областта играе силно положителна роля.

случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 57 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter