Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Surprizestudio
Surprizestudio
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow НСИ: Една шеста от населението на България живее в София
НСИ: Една шеста от населението на България живее в София
15 април 2010 в 00:00

София - Булевард "Мария Луиза" при Лъвов мостВ края на 2009 година население на София възлиза на 1249798 души, което е 1/6 от населението на страната живее, съобщи Националния статистически институт. За една година, в резултат на механичния и естествения прираст, населението на областта се е увеличило с 2739 души (0.2 на сто). Както и до сега, увеличението се дължи основно на положителния механичен прираст.

През 2009 г. на 1000 мъже в София се падат 1102 жени. Както в цялата страна, така и населението на столицата остарява. Това се изразява в непрекъснатото повишаване на средната възраст на населението, макар и с по-бавни темпове от страната. През 2009 година населението в областта е средно на 40.5 години (при 41.8 години средно за България). Мъжете в София (38.6 години) са по-млади от жените (42.2 години). В последните години се наблюдава намаляване на относителния дял на младите генерации (групата на 10-14 годишните), следствие от ниската раждаемост през 90-те години на миналия век. С бавни темпове пък се увеличава през последните няколко години броят на възрастните хора (над 65 години).

Столицата привлича голяма част от населението на страната с възможностите за намиране на работа за хората с ниско образование и за професионална реализация на високо образованите. Поради това делът на населението в трудоспособна възраст от общото население на София е традиционно по-висок от този за страната с 2-3%. Към 31.12.2009 г. в София е съсредоточено 17.5 на сто от населението във трудоспособна възраст на страната (833942 души). За една година това население е намаляло с 1826 души. Населението над трудоспособна възраст през 2009 г.е 242477 души - 19.4 на сто от общото население на областта и 14.3% от населението над трудоспособна възраст на страната.

През последните години раждаемостта в столицата бележи увеличение. Коефициентът на раждаемост от 7.2‰ през 1997г. (най-ниската раждаемост в демографската история на София), започва бавно да се покачва през последните години и достига равнище 12.3‰ през 2009г.( при 10.7‰ за страната). Утвърждава се тенденцията на нарастване на средната възраст на майката при раждане на първото дете, която е доста по-висока от тази за страната

Източник: http://www.ekipnews.com/


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 12 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter