Home arrow Новини arrow Празници arrow Заповядайте на Цветница в село Негован
Заповядайте на Цветница в село Негован
23 март 2010 в 10:28

Празник на цветята в с. Негован

Народно читалище "Култура" в с. Негован, район "Нови Искър", най-учтиво Ви кани да празнуваме заедно празниkа на цветята Цветница (Връбница ).
Като част от празника ще бъде изпълнен местен ритуал, като е предвидена и концертна програма и конкурс за най-добре аранжирани цветя.
Заповядайте на 28-ми март 2010 г.(неделя) в  11.00 часа на площада в с. Негован!

Цветница - Връбница

Често празникът Цветница се свързва с възкръсващата природа, чийто символ са цветята. Това е времето около Великден или Възкресение Христово – най-големия празник за православния свят. Цветница се чества последната неделя преди Възкресението. Вначалото характера на празника Цветница е бил строго религиозен. Според Библията и останалите свещенни книги разказват за пристигането на Христос-син божи в Йерусалим. Тогава хората го посрещат с палмови клонки и възгласите „ осамна ”. Само няколко дена след това те ще викат отново, но този път „ разпни го ”. По стечение на обстоятелствата православни и католици са заменили палмовите клони с върбови. Поради това този празник е известен сред българите и като Връбница.

Макар и религиозен по характер този празник е възприет от българите. Той става част от нашия традиционен календар и намира широкоразпространение в цялата страна. Цветница или Връбница е празник, койтое тясно свързан с Лазаровден. Това не е случайно, тъй като лазарките,които са главнодействащите лица на денят на Св. Лазар са и основнитеучастнички в ритуалите на следващия празничен ден – Връбница. Специално за този ден се приготвя обреден хляб, който има форма на кукла. Освентова на Цветница девойките си правят венци от върбови клони. След това се събират на реката и на която венчето тръгне първо и изпревари другите се избира за кумица. На някои места момите освен тези венчета пускат и обредната хлебна кукла. Избраната кумица и момите, които са яизбрали гувеят една седмица. 

Тези лазарски игри принадлежат към голям предвеликденски обреден комплекс. Те са свързани с посвещението на девойките от една възрастова и социална група в друга. Произходът на тези игри може да се проследи още в древността. Събраното от момите-лазарки се занася в дома на кумицата. Там на Велики четвъртак те отново се събират за да боядисат великденските яйца иизпекат празничния козунак. Според старата традиция днес празнуват хората, които носят имена на цветя като например: Роза, Маргарита, Теменуга, Деляна и други. Празнуват и тези, които носят име на дървета

Според родната статистика на Цветница празнува една пета от българите. Здравки и Виолети, Рози и Розалии, Цветанки, Цветелини, Цветослави и куп още цветни имена честват един от най-популярните християнски празници.
Цветница е ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата

Жените, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името на бабата, са около десет на сто от българките. Още толкова са и мъжете. Най-популярното дамско име на цвете естествено е Цветана, дублирано с Цветелина, но то се конкурира с Маргарита за първото място в класацията. Дамите с имена на цветя, казват специалистите, винаги са на челни места и са властвали над десетки мъже. Като започнем с кралица Маргарита Наварска (кралица Марго от популярния роман на Дюма) независимо, че името й означава “бисер”, по нашенски тя е цветето маргарита.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 102 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter