Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Празници arrow Честит 8-ми март!
Честит 8-ми март!
7 март 2010 в 08:00

Честит празник, скъпи дами!
Бъдете нежни и красиви, възторжени и вдъхновени!
Обичайте и бъдете обичани!
И НЕКА ТОЗИ ДЕН ДА БЪДЕ ИСТИНСКИ ПРАЗНИК ЗА ВАС !
< ПОЗДРАВИТЕЛНА КАРТИЧКА НА 360 (
ТУК) >   

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8-ми март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Започнал като политическо събитие преди повече от едно столетие, празникът постепенно става част от културата на много страни по света. В някои държави денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки), нещо като микс от католическите празници Ден на майката и Свети Валентин. Факт е, че и днес, в десетки страни темата за политическите и човешки права на жените, прокламирани от ООН, е силно застъпена, като на политическата и обществена дейности на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Честит празник и от екипа на сайта  www.noviiskar.org

 Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международния ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 във Франция и Русия.

В България отбелязваме този ден след 9 септември 1944 година. Отначало празникът се чества само в предприятия, където се правят събрания и се отчита приносът на жените за производството. След 1960 година празникът става наистина общонационален и се приема за денят на майката. И до днес на този ден традиционно се подаряват цветя на всички жени, без значение от възрастта им.

През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 35 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter