Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Калфин: Искаме газ без посредници
Калфин: Искаме газ без посредници
4 февруари 2009 в 22:19

В Москва ще искаме уверения, че повторно няма да се случи спиране доставките на природния газ към България. Ще искаме и да получаваме газ без посредници, каза министърът на външните работи и вицепремиер Ивайло Калфин пред БНТ по повод официалната делегация, която  . . . .

В Москва ще искаме уверения, че повторно няма да се случи спиране доставките на природния газ към България. Ще искаме и да получаваме газ без посредници, каза министърът на външните работи и вицепремиер Ивайло Калфин пред БНТ по повод официалната делегация, която заминава за Русия, водена от президента Георги Първанов.

Калфин уточни, че две от посредническите фирми са регистрирани в офшорни зони. Той напомни, че България е била най-засегната от газовата криза, защото няма връзка със съседните страни. Има предложение на Европейската комисията как да бъдат разпределени средствата от 5 млрд евро в европейските страни като компенсации. Ние протестираме срещу начина на разпределение на средствата около газовата криза от ЕК, каза Калфин.

Той каза, че е бил изключително притеснен от дебата за отваряне на 3 и 4 блок в НС, когато неговата колежка Гергана Грънчарова е заела позицията да не се иска от ЕК възможност за отваряне на блоковете. На въпрос дали България ще иска подкрепа от Русия за отварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" при настоящето посещение, Калфин каза, че за това въобще няма да става дума, защото това е въпрос на Европейския съюз, на който България е член. Калфин уточни, че ако се отворят блоковете - за това България има суровина.

По повод на блокирането на границата ни с Гърция, Калфин каза, че са направили всичко възможно, като е сезирана ЕК и комисаря Ферхойген. Няма правна основа България да съди Гърция, както и Румъния няма право да съди България, ако продължи обещаната от българските млекопроизводители блокада на Дунав мост. Според министъра трябва подобни ситуации с превозвачите да бъдат отразени в застраховките и договорите на фирмите.

За случая с обвинения в Иран за трафик на наркотици българин Живко Русев, Калфин посочи, че са издирили подобни казуси, за да могат да се подготвят и осигурят защитата на нашия сънародник пред Иранския съд. Все пак Русев трябва да се съгласи на адвоката , който са намерили от българска страна. Разноските по делото би трябвало да поеме семейството на Русев, но ако то няма възможност, има един малка сума в Републиканския бюджет за подобни случаи на български граждани, изпаднали в беда в чужбина, каза вицепремиерът.

Проблемите, които възникват в Тройната коалиция в месеците преди изборите, Калфин отчита като възможност за обръщане на внимание на партиите към себе си. Той отчете, че това не е коректно и според него има друг начин да бъде привлечено вниманието на партиите към себе – свършената работа. Калфин каза, че за него няма значение дали изборите ще бъдат в един ден или не. Но посочи, че традицията в ЕС е тези избори да са в различни дни с националните. Ако се направят изборите в един ден, обаче ще бъде неглижирана европейската тема. За гражданите е по-удобно да са в един ден, но за партиите в европейски план – не.

По повод на проекта Ентропа, където България беше представена като тоалетна Калфин каза, че това е било обидно за страната ни, особено че експозицията е била изложена в сградата на Съвета на Европа. България има друг образ, тя има сериозен авторитет и образ в Европа и институциите й, отколкото ние си го представяме тук.

Министърът на външните работи заяви в отговор на въпрос, че не е се подразнил от намесата на посланика на Франция по случая Борилски /убития във Франция младеж - б.р./, като допълни, че не би искал да се намества в съдебната система и по случая би трябвало да се намеси Инспекторатът към ВСС. Но все пак Калфин допълни, че и на него невинаги му харесват някои решения на българския съд.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 47 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter