Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
Surprizestudio
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Концесия застрашава построен манастира в Балша
Концесия застрашава построен манастира в Балша
18 юли 2009 в 00:00

Манастир "Св. Теодор Стратилат" с. БалшаМинистерският съвет взема безразборни решения за отдаване на концесия броени дни преди края на мандата си. За това алармираха граждански сдружения от софийското село Балша. Последното решение за концесия в района е взето в края на миналата седмица и би застрашило построения през 14-ти век манастир „Свети Теодор Стратилат”. Макар че районът е богат на пясъци, добиването им става причина за много свлачища, коментират още жителите на селото.

Това е четвъртата  концесия в землището на Балша, която се дава за последните шест месеца.  По думите на жителите на селото договорът е пълен със законови нарушения. Набелязаният район се  намира само на 120 метра разстояние от манастира „Свети Теодор Стратилат”, при предвидени от закона 300. Липсва и задължителната оценка за въздействие върху околната среда, която трябва да бъде изготвена от РИОКОЗ преди подписване на документа. По думите на Снежинка Цветанова, председател  на гражданско сдружение „Еко мрамор”, подобна е ситуацията и с останалите решения за концесии в района, а фирмите, с които са сключени договорите, са собственост на едни и същи лица.

„Не може така да се раздават безразборно концесии и да не се оценяват районите. Правителството е вече с единия крак отвън обаче подписва договори на кило”, казва още Цветанова.

По думите на геолога Иван Виденов, геоложките условия в района са неподходящи за създаването на кариери: „Една концесия, една дупка, един микроязовир там, означава, че тръгват свлачищно-ерозионните процеси със страхотна сила”.

Жителите на Балша са получили уверение за съдействие от страна на Столична община, както и  за ревизия на всички сключени договори за концесии. Те имат и предложение за това как територията може да се използва за по-екологични цели.

Според жителите на селото „Балша е прекрасно място за един хубав градски парк от северната страна на столицата.

Екип на сайта noviiskar.org


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 38 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter