Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Surprizestudio
Surprizestudio
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Политици arrow д-р Божидар Димитров Стоянов
д-р Божидар Димитров Стоянов
10 окомври 2009 в 08:00

Божидар Димитров СтояновСтарши научен сътрудник II-ра степен д-р Божидар Димитров Стоянов е български историк, доктор по история и министър без портфейл в 87 правителство на България

Божидар Димитров е роден в на 3 декември 1945 година в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 70-те години на 20 век е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. „Студена война“.Проф. Иван Дуйчев отбелязва за Ватиканските книжни фондове: "трябва да се помни, че /.../са направени вече отдавна широко достъпни на изследвачите, независимо от тяхната национална принадлежност и вероизповедание" (Ив. Дуйчев. Ръкописи и документи от Ватикана като извори на българската история", списание "Проблеми на културата", бр. 4, 1979, с. 69). Твърди се, че това става чрез протекциите на покойните вече Людмила Живкова и Александър Фол, и по-точно — на личните връзки на нашия византинист и медиевист — акад. Иван Дуйчев във Ватикана, датиращи още от средата на 30-те години. По това време Божидар Димитров е сътрудничил на бившата Държавна сигурност в качеството си на агент.

На 24 декември 1985 година е утвърден за старши научен сътрудник ІІ степен. През декември 2009 г. заявява: „Аз никога не съм се титулувал като професор.“

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Обвиняван е, че по това време допринася за уволнението на директора на управление „Музеи и галерии“ в културното министерство Алберт Бенбасат по време на управлението на Жан Виденов, като обвинил Бенбасат в участие в организиран незаконен износ на паметници на културата и произведения на изкуството. Като директор на Национален исторически музей, през 1997–1998 г., има задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. В резултат на което — през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

В началото на 1998 се прави опит да бъде забъркан в секс скандал заради негово интервю от 1995 г.

Препитава се като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998 – 2001 г. „Възстановен“ е като директор на НИМ през октомври 2001 г., след конкурс. Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП — в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г., но на по-задно, неизбираемо място. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

От 2002 г. е водещ на телевизионното предаване „Памет българска“ по Канал 1.

През юни 2009 г. Комисията по досиетата оповестява, че Димитров е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност в качеството си на агент. Самият той твърди, че този факт е известен на обществеността още от изборите през 2001 година.

Преди Парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район. В 87 правителство на България е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На 21.01.2010 година, по предложение на Божидар Димитров за промяна в законодателството , срокът, в който кандидатите за българско гражданство ще трябва да получат отговор "да" или "не", ще е една година. Кабинетът на ГЕРБ прие промени в закона, които елиминират посредниците и ще задължи кандидатите за български паспорти да се явяват лично на интервю.По оценки на министър Божидар Димитров в резултат от войни и преселения извън страната живеят 2 и половина милиона българи, които нямат българско гражданство.В момента за разглеждане чакат 56 хиляди молби на такива българи. Според министъра на българите в чужбина промените ще ускоряват процеса и ще ликвидират корупцията. Тарифата за ускорено получаване на български паспорт била между 5 и 10 хиляди евро."Сега, когато човек знае, че в рамките на една година знае, че ще чуе "да" или "не" на молбата си - силно се съмнявам, че някой ще се бръкне да плаща толкова пари на някой корумпиран чиновник", коментира министър Димитров.

-Автор на над 40 книги и над 300 научни публикации.

„Български старини в Македония — пътеводител“ (2000)
„Християнството в българските земи. Български манастири“ (2001)
„Българите и Александър Македонски“ (2001)
„Българите — първите европейци“ (2002)
„България: Илюстрована история“ (2002)
„България и Папството“ (2002)
„Апилония Понтика“ (2004)
„Разказ за историята на България“ (2005)
„Седемте древни цивилизации в България“ (2005)
„Войните на България за национално обединение“ (2006)
„Истинската история на Освобождението 1860-1878“ (2006)
„Светослав Тертер. Цар на българите (1300-1321)“ (2006)
„Десетте лъжи на македонизма“ (2006)
„Българската християнска цивилизация и българските манастири“ (2007)
„Македония — свещена българска земя“ (2007)
„12 мита в българската история“ (2007)

случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 30 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter