Home arrow История arrow Кметовете на София arrow Кметовете на София arrow Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова
9 януари 2010 в 00:52

Йорданка Фандъкова завършва 35-та руска езикова гимназия „Добри Войников“ в София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Руска филология“. След това работи като учител (от 1985) и директор (от 1998) в 73-то Средно общообразователно училище „Владислав Граматик“ в София. През 2005 година Йорданка Фандъкова става заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости.

В началото на 2008 година общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. Проблемът е политически чувствителен, тъй като броят на местата е значително по-малък от броя на желаещите да се запишат. При пускането в действие на системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник-кмет, но тя не е приета от кмета Бойко Борисов. Освободен е само ръководителят на Дирекция „Образование“ в общината.

На парламентарните избори на 5 юли 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ.В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката в 87-мото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов.

През септември 2009 година ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България. Печели изборите с 67% от подадените гласове, но при рекордно ниска избирателна активност от 24%.

Кметовете на София 

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 27 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter