Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Световни новини arrow Гуантанамо и тероризмът
Гуантанамо и тероризмът
4 февруари 2009 в 22:13

Откакто президентът на САЩ Барак Обама оповести, че смята да закрие лагера Гуантанамо, не стихват дебатите за това къде да бъдат пратени някои от пленниците. Страните, които са готови да приемат част от тях, не са много.  . . .

Откакто президентът на САЩ Барак Обама оповести, че смята да закрие лагера Гуантанамо, не стихват дебатите за това къде да бъдат пратени някои от пленниците. Страните, които са готови да приемат част от тях, не са много.
 
След като се разпусне американският пленнически лагер в Гуантанамо, трима високопоставени членове на Джемаа Исламия вероятно ще се завърнат в Индонезия и Малайзия. Ридуан Исамудин, по прякор Хамбали, е смятан отговорен за бомбените атентати на индонезийския остров Бали през октомври 2002 година, както и за атентата срещу хотела "Мариот" в Джакарта през 2003 година.

Активни контакти с Ал Кайда

44-годишният индонезиец, поддържащ активни контакти с Ал Кайда, беше в челото на списъка от най-издирваните терористи, докато не беше заловен през 2003 година и закаран в Гуантанамо през 2007 година. Там се намират и двама терористи от Малайзия - Мохамед Назир Леп, по прякор Лили, и Мохамед Фарик Амин, наричан още Зубар. Премиерът на Малайзия Абдулах Бадави настоя, въпросните трима да бъдат предадени на родината им, където да излежат остатъка от присъдите си.

Експертите обаче проявяват съмнения, дали това може да стане в обозримо време. Още повече, че правосъдието в Малайзия и Индонезия изобщо няма опит по отношение на подобни процеси за тероризъм. Сидни Джоунс от Международния кризисен център в Джакарта казва: "Не вярвам, че те биха могли да се върнат обратно, освен ако не бъде дадена гаранция, че въпросните лица ще бъдат строго наказани. Индонезийските сили за сигурност първо трябва да подсигурят достатъчно доказателства, за да осъдят Хамбали, и докато не разполагат с такива, той няма да бъде предаден на родината си."

Нов вятър за тероризма?

Шефът на Центъра за изследване на политическото насилие и тероризма в Университета на Сингапур Рохан Гунаратна отива още по-далеч, като твърди, че връщането на тримата терористи може да се окаже опасно за Малайзия и Индонезия: "Хамбали, Лили и Зубар не са просто членове на Джемаа Исламия. Те са членували и в други терористични групировки и са поддържали контакти с Ал Кайда. Хамбали е бил член на ръководството на Ал Кайда. Това са много опасни хора и отношението към тях трябва да е съответно. Малайзия и Индонезия трябва да създадат подходящи правни предпоставки за задържането на тримата."

Терористичната организация Джемаа Исламия беше значително отслабена през последните години. Мнозина наблюдатели сега се питат с тревога, как ли ще се отрази евентуалното завръщане на тримата радикални ислямисти.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 38 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter