Home arrow История arrow Кметовете на София arrow Кметовете на София arrow Димитър Петков
Димитър Петков
8 февруари 2010 в 18:48

Димитър Петков Димитър Петков - кмет на София от 1 септември 1888 година до 7 октомври 1893 година. 

Роден в село Башкьой, Тулчанско, но произхожда от род на изселници от село Войнягово, Карловско. През 1875 заминава за Румъния, а година по-късно участва в Сръбско-турската война (1876) в четата на Панайот Хитов. По време на Руско-турската война (1877-1878) е опълченец и участва в боевете за Стара Загора и Шипка. Тежко ранен, Петков губи лявата си ръка.

 След войната Димитър Петков е чиновник в министерството на вътрешните работи. Като привърженик на Либералната партия той се противопоставя на Режима на пълномощията, за което е осъден и остава в затвора от 1882 до 1884. След освобождаването му става близък сътрудник на Стефан Стамболов и се присъединява към създадената от него през 1886 Народнолиберална партия. При Стамболовото управление Петков е кмет на София (1888-1893), председател на парламента (1892-1893) и член на правителството (1893-1894).

След смъртта на Димитър Греков през 1901 Димитър Петков оглавява Народнолибералната партия и става вътрешен министър в правителството на Рачо Петров (1903-1906), а в края на 1906 самият той застава начело на правителството. Няколко месеца по-късно Петков е убит от политически противници на бул. Цар Освободител в София. Погребан е до гроба на Стефан Стамболов, убит при подобни обстоятелства.

С какво сме го запомнили. Неговият принос.

Благодарение на неговата инициативност и енергични действия по време на повече от петгодишното му пребиваване на кметския пост,  София започва да придобива облик на модерен европейски град. През този период столицата се разделя в административно отношение на 5 района. Разширяват се строителните й граници. Общинските служби се реорганизират и подчиняват своята дейност на новосъздадените правилни­ци. Отчуждават се имоти и се разрушават сгради, за да се приложи градо­устройственият план на София. Оформени са много от днешните централни площади, булеварди и улици на града. Изградени са Лъвов и Ор­лов мост. Подменя се старият водопровод с доставени от чужби­на чугунени тръби. Определя се сегашното място на Централните софий­ски гробища и се създава правилник за погребалната служба. Разширява се Градската градина. Обявява се конкурс за построяването на Общински минерални бани и сграда за нов общински дом. Правят се проучвания за въвеждането на елек­трическо осветление в София, електрически трамвай и прокарването на мо­дерна канализация.


Димитър  Петков лично съдейства за завършването на проточилия се с години строеж на паметника на Васил Левски. За осъществяването на многобройните благоустройствени начинания той сключва с Лондонската банка общински заем в размер на 10 милиона лева. Част от проектите, замислени или започнати по негово време, се осъ­ществяват в по-късни години.

 Виж още: Кметовете на София

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 38 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter