Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Под блокада
Под блокада
4 февруари 2009 в 22:11

Дали около парламента, по границата или в политиката - блокади от най-различно естество маркират ежедневието на българите през последните дни и седмици.
 
Сякаш малко бяха проблемите, които създаде на България руско-украинската газова блокада. Тя беше заменена от блокада на парламента срещу корупцията, ниските доходи, унищожаването на българската природа, срещу липсата на сигурност, спокойствие и увереност на хората в бъдещето – тяхното и това на децата им. . .

Дали около парламента, по границата или в политиката - блокади от най-различно естество маркират ежедневието на българите през последните дни и седмици.
 
Сякаш малко бяха проблемите, които създаде на България руско-украинската газова блокада. Тя беше заменена от блокада на парламента срещу корупцията, ниските доходи, унищожаването на българската природа, срещу липсата на сигурност, спокойствие и увереност на хората в бъдещето – тяхното и това на децата им. Този народен протест, колкото и зле организиран да беше той, завърши с контра-блокада - блокирани бяха надеждите на хората за промяна. Засега!

Блокаж по всички фронтове

През последните дни водещ сюжет е блокадата на южната българска граница. Гръцкият фермерски протест блокира не само търговията с Гърция и с трети страни, чийто път преминава през южната съседка на България – той постави под съмнение идеята за свободното придвижване на хора, стоки и услуги в Обединена Европа. Така пък се блокира един от основните принципи на ЕС. В тази кризисна ситуация като че ли напълно “блокираха” и българските власти, които чак на десетия ден от гръцката блокада се сетиха да предупредят българските граждани, да не пътуват за Гърция!

Блокирани в един автобус от София за Варна миналата седмица пък се озоваха 37 пътници, държани няколко часа като заложници от въоръжен похитител. Човекът се оказа с психични проблеми, лежал дори в психиатрия заради това. Случаят е показателен за това, колко лесно в България се оказва неспазването или грубото потъпкване на принципи, закони и механизми, познати ни от други страни, като например ефективен контрол върху раздаването на оръжие и назначаването на опасни хора на силови длъжности. Това също е някакъв вид “блокаж” – отказ или неспособност на държавата да изпълнява една от основните си функции – да гарантира сигурността на гражданите.

Блокировки виждаме постоянно и в политическия живот на страната. Дясното пространство например изглежда парализирано и напълно неспособно да се съвземе. По този начин се блокират надеждите на избирателите за силна и дейна дясна опозиция. Що се отнася до управляващите, в края на мандата на тройната коалиция

конфликтните теми никнат като гъби след дъжд

БСП и ДПС блокират искането на НДСВ за промени в конституцията за избори “2 в 1” това лято; царистите пък блокират напъните на социалисти и депесари за реанимиране на спрените реактори в Козлодуй и дори плашат с излизане от коалицията; в същото време НДСВ и ДПС играят заедно срещу БСП по въпроса за бъдещите частни здравни каси, които трябва да започнат да конкурират националната, а БСП пък им връща, като предлага силен мажоритарен елемент при избора на депутати, което не е в интерес на малките партии.

Всичко това на практика представлява самоблокиране на дейността на тройната коалиция по важни за обществото теми. Вероятно също с блокаж ще приключи и опитът на НДСВ за създаване на анкетна комисия, която да разследва зачестилите напоследък смъртни случаи с арестанти и поведението на българската полиция по време на протестите пред парламента.

Ето така си върви животът в България - от блокада на блокада и до нови барикади.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 36 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter