Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Празници arrow На 1-ви февруари празнуват лозарите
На 1-ви февруари празнуват лозарите
30 януари 2010 в 17:48

Трифон Зарезан е празникът на лозарите, градинарите и кръчмарите и по традиция го отбелязваме на 1-ви февруари (по нов стил).
Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на този ден на улицата на Трифон Зарезан, такъв ще ти е късметът. По традиция на този ден рано сутрин се меси обреден хляб. Сготвя се също пълнена кокошка с булгур или ориз и кисело зеле. В нова вълнена торба стопанинът на къщата слага питата, кокошката, бъклица вино и тръгва към лозето, за да го подреже.

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите "Колкото капки, толкоз коли грозде!" С подрязаните клонки се украсявало бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърляли във водата за да тече виното така като реката.
Слагало се обща трапеза в лозята с донесената храна. Следвало избиране на Цар на лозята или още наричан Трифон. Царят щял да донесе берекет през идната година.
Първите три дни на февруари се наричат Трифонци. Трифоновден - 1 февруари, Сретение Господне - 2 февруари и Свети Симеон Богоприемец - 3 февруари, наричани от българите Трифон зарезан, Вълча или Трифонова богородица, Зимен Симеон. И тук отново дните се отбелязват като Вълчи празници и жените спазват забрани. Третия ден в Родопите се празнува от млади бездетни жени, като за плодородие месят царевични пити и раздават на съседи. На третия ден Зимен Симеон е забранена работата за бременните жени, вярва се че ако работиш бременна ще родиш дете с белег.

Жените през този ден не докосват остри сечива, предмети за да не нападат вълците животните. Както и при други вълчи дни не се шие. Вечерта пък се гадаело по въглените в огнището каква ще е годината. В деня преди Трифоновден пък задължително се почиствали комините, да не падне реса на лозята.

Трапезата: Освен пълнената кокошка и пита под формата на плитка или украсена с фигури като грозде., на трапезата се слага печена луканка, омлет, тутманик, печени орехи и задължително вино.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 21 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter