Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Surprizestudio
Surprizestudio
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Народно читалище "Христо Ботев" кв. Курило arrow Кратка справка
Кратка справка
26 януари 2010 в 12:52

Читалище “Христо Ботев” е основано през 1907 г. от местния жител Енко Петков заедно с Георги Богданов, Гроздан Пенков, Коста Найденов, Къно Маринков, Толе Стоичков, Рачко Недялков, Стоимен Танов, Петър Пенков и Веселин Велчев. Библиотеката се помещава в една от канцелариите на старото училище. Културно-просветна дейност се развива до Балканската война , по време на която замира.
Възстановява дейността си през 1925 г. По инициатива на кмета на с. Курило Гълъб Маринков се достроява една стая за читалищни изяви през 1927 г. Създава се драматичен театър ръководен от учителката Малинка Атанасова. С парите от представленията са закупувани книги за библиотеката.

Създадено е дружество “Юри Гагарин” като спортна секция към читалището. През Втората световна война голяма част от читалищните дейци са мобилизирани и остава да функционира само библиотеката.
С обявяването на Нови Искър за град, читалището разшири и обогати своята дейност като се стреми да съхранява, обогатява и разпространява българския фолклор и традиции. Обновява се и сградата на читалището.
В него работят школи по пиано; изобразително изкуство; детски танцов състав; модерни танци; женска вокална група; младежки танцов състав; мъжка група за изворен фолклор.
В своята дейност читалището обхваща всички възрастови групи от най-малките до най-възрастните. Функционира клуб на пенсионера и клуб по интереси.
Читалищното настоятелство е с председател Христо Мирчев; секретар Антоанета Веселинова и членове : П. Димитров; Ж. Михайлова; Н. Петров и В.Гаганелов. <<<Детайлна справка>>>

<Previous
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 30 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter