Home arrow Празници arrow Днес почитаме arrow Днес почитаме Св. преподобна Ксения Римлянка
Днес почитаме Св. преподобна Ксения Римлянка
17 януари 2010 в 19:40

No Image24 януари - Св. преподобна Ксения Римлянка
На 24 януари отбелязваме паметта на преподобна Ксения Римлянка. Светското и име било Евсевия, т.е. благочестива. От детството и та чак до смъртта и нейният живот отразявал даденото и по рождение име. Цялата и душа била устремена към Господа, Нему принадлежала и Нему посветила дните си. Тя живяла през V век. 


Родила се в Рим в богато и знатно семейство. Отрасла без никакви лишения, обградена с грижи и удобства, но душата и не се привързала към нищо земно и тя от рано решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Господа Иисуса Христа.
Когато станала девойка, нейните родители я сгодили за един велможа и сенатор. Времето на сватбата наближавало, а никой не подозирал каква буря се разраствала в душата на кротката Евсевия. Тя усърдно се молела да съумее да запази свещения си обет за целомъдрие и накрая взела тежкото, но единствено възможно решение да напусне дома си и завинаги да скъса със суетния живот на римската аристокрация, към която се числяла.
Нейните верни две слугини тръгнали с нея и останали с нея до края на живота и. За да скъса напълно с предишната си самоличност, преподобната сменила името си на Ксения, което значи странница.
Та нима всички ние не сме странници на тази земя, далече от дома на Отца ни? Така чувствала себе си и преподобната Ксения. Пребъдвала постоянно в пост и молитвено общение с Небесния  си Жених, вярна на думите на Господа: не само с хляб ще живее човек, но и с всяко слово, идещо от Бога.
Братя и сестри, не всеки може да остави света, но всеки чрез молитвата и любовта към Христа може да пребъдва в света като в манастир. Мислете за Господа, стремете се към Него и камък след камък, година след година около душата ви ще израстват невидими стени, които ще ви пазят от злото и суетата на света. Ще загубите интерес към светските развлечения, към безумната надпревара в света, към обществото на празните духовно хора  – ще ви е тягостно от неискрения им смях, от сплетните, от злословията. Няма да се нуждаете от външни развлечения, с които да запълвате времето си и да се мъчите да избягате от тъгата и скуката. Животът ви ще е  изпълнен с вътрешна значимост, неизчерпаемо духовно съдържание  и радост. Ще живеете за всички, но ще пребъдвате винаги в Христа и Той във вас. Амин

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 90 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter