Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow 92 стотинки за кубичен метър вода в София
92 стотинки за кубичен метър вода в София
12 декември 2009 в 00:41

No ImageС 9 % може да поскъпне цената на питейната вода, доставяна от "Софийска вода”, от 1 януари следващата година, ако бъде одобрено проекторешението на ДКЕВР.

Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията, на което беше обсъден докладът относно измененията на утвърдените цени на ВиК услугите на "Софийска вода” АД за 2010 година.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране настояват цената за доставка на питейната вода да бъде 0,89 лева на кубически метър, а от "Софийска вода” настояват тази цена да е 0,92 лева за куб. метра.

Сред аргументите на дружеството за това е фактът, че то трябва да изпълни предварително изготвения бизнес план и инвестиционна програма.

Според инвестиционната програма, одобрена от Европейската комисия, дружеството трябва да направи инвестиции в размер на 52 милиона лева за тази година и също толкова за следващата.

Ако бъде одобрено проекторешението на ДКЕВР, "Софийска вода” ще има възможност да инвестира само 46 милиона лева, което означава, че дружеството ще поиска по-голямо увеличение на цената на водата за 2011 година.

В цената, калкулирана от дружеството, са включени и разходите, които то прави във връзка с въоръжената охрана на язовир „Искър”, по-високите цени за отчитане на водомерите и разходите за отстраняване на аварии.

Има тенденция през последните две години за увеличаване на общия брой на отстранените аварии, съобщиха от дружеството.

Основните причини за това според тях са, че големият брой подменени и нови водопроводи, които променят налягането по водоснабдителната мрежа и засилените дейности относно констатирането на скрити течове.

От "Софийска вода” обясниха, че сред проблемите, с които не са успели да се справят, е водоснабдяването на квартал "Филиповци”, където ежегодно изтичат 1 млн. куб. метра вода, без да има водомери, които да калкулират това.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 22 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter