Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Инсталация за производство на ток в СПСОВ-Кубратово
Инсталация за производство на ток в СПСОВ-Кубратово
11 декември 2009 в 00:43

No ImageПроектът за изграждане на когенератори е на стойност 5 млн. лева и е най-мащабната инвестиция на „Софийска вода” за 2009 г. 
 
Той започна в началото на годината и реализирането му ще позволи напълно да се оползотворява биогаза, отделян при технологичните процеси в станцията за третиране на отпадъчни води. Това е ключов инвестиционен и екологичен проект за столицата, тъй като биогазът ще се трансфоткормира в електрическа и топлинна енергия.

 Чрез три когенератора ще се произвежда достатъчно енергия, за да удовлетвори напълно нуждите на станцията и по този начин ще се оптимизира ефективността на процесите в нея. Генерираната енергия от всеки един двигател се равнява на 1063 KW/h електрическа и 1088 KW/h топлинна енергия. Когенераторите са модел JMS 320 GS-B.LS – контейнерен тип, на фирмата JENBACHER Австрия и всеки има капацитет да усвои 10 440 м3 биогаз на денонощие.

На пречиствателната станция биогаз се отделя при обработването на утайките от отпадъчната вода. Неговото количество е в рамките на 12000-15000 м3 на денонощие. Съставът му е около 68% метан, 30% въглероден диоксид и 2% други газове.

След въвеждането в експлоатация на когенераторите, освобождаването в атмосферата на метан и въглероден диоксид ще бъде съществено ограничено. Това превръща инвестиционният проект в значим екологичен проект, тъй като се намаляват вредните емисии и ползите са не само за софиянци, но имат национален и глобален характер.

Други мащабни проекти на „Софийска вода” в ефективността и обновяването на СПСОВ са свързани с инсталирането на нови решетки и класификатори за пясък (на прогнозна стойност над 2 млн.лв), както и въвеждането на нова филтър преса за обезводняване на утайка (около 400 хил. лв). Чрез тях ще се гарантира поддържането на все така добро качество на пречистената отпадъчна вода, която се зауства в река Искър.

Общо около 10 млн. лева са предвидените инвестиции в пречистването на отпадъчни води за 2009 г. Това са близо 20% от инвестициите на „Софийска вода” за годината. Общият размер на инвестиционната програма на дружеството е над 50 милиона лева.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 64 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter