Home arrow Новини arrow Любопитно arrow Любопитно arrow Обичайни абсурди
Обичайни абсурди
20 окомври 2009 в 18:23

dariknews.bg В българския политически и обществен живот, във функционирането на държавата често пъти абсурдът се превръща в норма.

В обичайното за всяко ново българско управление кадрово почистване дойде ред на директорката на Националната здравноосигурителна каса. Била политическо назначение, пък и се задавала нова управленска философия. За да я сменят, естествено, ще приложат също така обичайния кадрови прийом - ще променят закона.

Деполитизиран" политически избор

Трудно е отстрани да се преценят професионалните качества на директорката, но пък от друга страна, каквито и да са те, никой не се съмнява, че изборът й е бил политически мотивиран. Все едно дали заради сестра й или не. Както и никой не бива да се съмнява, че, който и да е следващият директор, той пак ще е „наш човек".

Най-сигурното доказателство е поредният словесен „бисер" на флагмана на здравния фронт в управляващата партия. По неговото обяснение, за да се гарантира, че изборът на директор вече няма да е политически, той щял да се прави не от Управителния съвет на касата, а от парламента. Иначе казано, изборът на по дефиниция най-политизирания орган нямало да е политически.

Подобни безсмислици са обичайни в политическата практика у нас. В случая това е без значение, понеже и без това едва ли някой се съмнява, че който и да е следващият директор, както и да бъде избран той, при съществуващата система обичайната каша в здравеопазването ще си остане пак същата.

Защо е така донякъде показва една друга история. Тя също е свързана със здравната каса, но всъщност е обичайна за цялата държава. На друго място заради нея директорът отдавна щеше да е уволнен, а може би и осъден.

„Доброволно" задължение

Миналата седмица петчленен състав на Върховния административен съд потвърди окончателно решението на тричленния състав от март тази година, с което здравната каса бе задължена най-после да плати наложената й още през май 2008-ма от Комисията за защита на конкуренцията глоба от 100 000 лева.

Санкцията е за това, че в нарушение на закона касата удържаше на аптеките по 8% от цената на лекарствата, като едностранно ги задължи да правят „доброволно" тази „отстъпка". Както винаги, тя бе мотивирана с недостиг на средства и грижа за пациентите. Кой спечели и кой загуби от тази операция по цялата оплетена верига от производителите и вносителите, през търговците на едро, дистрибуторите и държавните чиновници до крайния потребител е трудно да се прецени. Сигурно е обаче, че теренът се поразчисти от малките аптеки за сметка на големите вериги. Парите за лекарства все така не стигаха. Цените на лекарствата пак си останаха, както се твърди, едни от най-високите в ЕС. Изтезанието за болни и възрастни с безкрайните опашки за рецепти си продължи. Както и периодично продължиха да изчезват лекарства, включително животоподдържащи и животоспасяващи. Каквото, впрочем, си е обичайното състояние на нещата в здравеопазването.

Държавата не спазва правилата, които създава

Забележителното в случая е, че касата системно нарушава закона в продължение на цели четири години. За пръв път за същото нарушение тя е санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията още през 2005-та, но не се съобразява с него. Както и по-късно при повторното решение на антимонополния орган и след това при първото решение на съда. Практиката с „отстъпката" е прекратена чак през юни тази година. След второто съдебно решение глобата може и да бъде платена. Естествено, с парите на данъкоплатците. Щетата обаче ще е пренебрежимо малка на фона на обичайната, унищожителна за държавата практика, при която самата тя нарушава правилата, които създава.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 67 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter