Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Изложба рисунки молив и перо
Изложба рисунки молив и перо
28 юли 2009 в 00:11

 Изложба рисунки молив и перо във Варна
 на нашия съгражданин НИКОЛА МИТОВ КУМАРИЦАТА

Извън клишетата налагани от различни рейтингови резултати Варна, видяна през погледа на ювелирния рисувач Никола Митов - Кумарицата е наистина един много красив град. Можем да се възмущаваме от презастроените пространства, от липсата на единно звучене и естетически преход между съвременно и старо строителство, но не можем да останем безразлични пред сградите – шедьоври в архитектурата.

Извадени от контекста на обкръжаващото ги недомислие те блестят с патината на своята историческа, житейска и архитектурна стойност. Поглеждайки към тях през визьора на изискания художнически усет на Никола Митов – Кумарицата оставаме пленени от простотата и изяществото на детайлите, от съвършените пропорции, създаващи усещане за вечност, сигурност и уют. В избора на твореца са попаднали както оставени във времето и забравата сгради, така и обекти, чиято реконструкция им е върнала блясъка и внушението за непреходност.

Колекцията – пътеводител из архитектурната класика на стара и съвременна Варна елегантно се допълва от няколко портрета на Владислав Варненчик, Митрополит Симеон, Иван Драсов, капитан Петко Войвода и поета Петър Стойков, изпълнени с туш/перо. Рисуването на портрети е другата стихия на Никола Митов- Кумарицата, спечелила му много почитатели и награди. Два от тях на Иван Драсов и капитан Петко Войвода дни преди откриване на изложбата украсиха конферентната зала на “Ескана”АД ,за да допълнят въздействието на огромната графика на стара Варна.
Никола Митов-Кумарицата е роден на 14.11.1939 г. в село Кумарица, което днес е квартал на град Нови Искър. Завършва Художествената гимназия в София, след което се дипломира в Художествената академия специалност ”Графика”.
Никола Митов работив различни сфери на изкусвото: като дизайнер на облекло, илюстрация и оформления на книги, разработка на графични илюстрации.
Активната му творческа дейност включва множество самостоятелни изложби и участия в изявите на СБХ.
Специално са отличени портретът му на Захарий Стоянов, представен на самостоятелна изложба в гр. Пазарджик и портрета на Княз Дондуков-Корсаков” с който печели Първа награда на ОХИ в гр. Разград.

Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 61 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter