Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow Пожарникар, преподавател, политик и може би 50-ят премиер
Пожарникар, преподавател, политик и може би 50-ят премиер
6 юли 2009 в 05:14

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в село (днес град) Банкя. Баща му, Методи Борисов e служител на Софийско градско управление - МВР, а майка му, Венета Борисова, е начална учителка в Банкя.
През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР с чин лейтенант в специалност „Противопожарна техника и безопасност“.

Същата година постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР.

Защитава дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
От 1982 г. до 1990 г. работи в различни служби на пожарната команда в МВР.
През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП.
През 1991 г. основава частната охранителна фирма „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на известни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.
През 2001 г. е назначен на длъжност главен секретар на МВР и е повишен в звание полковник от МВР.
В началото на 2002 г. му е присвоено званието генерал-майор с указ на президента Георги Първанов, а през 2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.
При уволнението си от МВР през 2005 г. има звание генерал-лейтенант.

Политическа кариера
На Парламентарни избори в България 2005 Бойко Борисов е кандидат за народен представител в 2 многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори.
В резултат от изборите, НДСВ вкарва 63 депутати в 40 Народно събрание, сред които и Бойко Борисов. Той обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, която напуска през септември, след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През октомври 2005 участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 година. През март 2006 г. е основана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в която Бойко Борисов официално не участва, но която е свързана с близки до него хора, и чрез която той изказва намерения евентуално да участва на избори, когато тя се превърне в партия.

На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов (съществува ограничение в Закона за местното самоуправление, чл. 41, ал. 1., според който кметовете не могат да бъдат ръководители на политически партии), но в обществото Борисов става известен като неин „неформален лидер“.

На 5 Юли 2009г. ГЕРБ печелят парламентарните избори с около 40% от гласовете на българите.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 29 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter