Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow Ройтерс: Арести в събота в БГ, за да се спре купуването на гласове
Ройтерс: Арести в събота в БГ, за да се спре купуването на гласове
5 юли 2009 в 12:21

Шест години грозят организаторите на купуването на гласове и пет години – купувачите

Българската полиция арестува поне 5-има души в събота по подозрение в купуване на гласове, премиерът Сергей Станишев призова българите да не излагат на опасност бъдещето си на парламентарните избори в неделя, предаде Ройтерс.

Политическите партии в най-бедната държава от Евросъюза се обвиняват една друга в предлагане на пари, храни и други основни стоки на главно бедни общности и малцинства като роми в замяна на гласове.

България е под натиск от ЕС да ликвидира незаконните печалби и организираната престъпност, за да избегне нови санкции, след като Брюксел й отряза достъпа до над половин милиард евро средства през последната година.

Полицията и агенцията за национална сигурност (ДАНС) заявяват, че са започнали кампания в цялата балканска страна, за да предотвратят купуването на гласове и били извършили най-малко 5 ареста.

Полицията е конфискувала стотици лични карти, списъци с имена, компютри и пари в брой.

Неправителственият Съюз за стопанска инициатива заяви по-рано тази седмица, че наркодилъри предлагат безплатно наркотици във втория по големина български град Пловдив в замяна на гласове, докато полицията разследва случай в Пазарджик на роми, чиито огромни сметки за вода са били платени.

В обръщение към нацията премиерът Станишев призова българите да не продават гласовете си и предупреди политици, партии и купувачи на гласове, че ще бъдат наказани, ако се докаже вината им.

"Тези отвратителни практики нанасят страшни белези върху нашата демокрация. Но най-страшното е, че срещу жалка дребна сума, която ще получите сега, обричате не само личното си бъдеще, а и бъдещето на вашите деца", посочи Станишев.

"Дадох категорични инструкции на полицията и на ДАНС да... изправят пред съда всеки, който участва в това престъпление".

През април парламентът удвои максималния срок затвор на шест години за тези, които организират схемите за купуване на гласове и пет години за самите купувачи.

Медийни публикации за широко разпространена покупка на гласове преди местните избори през 2007 г. накара парламента да въведе наказание затвор за това престъпление.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 37 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter