Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow За новостите около вота
За новостите около вота
5 юли 2009 в 12:14

Приетият в последния момент изборен закон предложи много новости за вота. Липсата на време за разяснителна кампания и близостта на парламентарните избори до евровота объркаха не само избирателите, но и мнозина от законотворците, обясниха от ЦИК.

За първи път след 1990 година част от депутатите ще бъдат избрани мажоритарно. 31 народни представители ще бъдат посочени от избирателите с отделна бюлетина, въпреки че пак са издигнати от партийните централи и няма как да действат независимо от формациите си. За това предупреди още при приемането на закона проф. Драгомир Драганов, който преди 19 години влезе с мажоритарен вот във Великото народно събрание и определи това като пародия: 

"И ние всичките мажоритари имахме илюзията, че в Народното събрание ще бъдем по-независими, по-самостоятелни".

Обаче самочувствието, че са били избирани директно, е било сразено още първите дни, уточни той. Причината е, че са били издигани от партията и симпатизантите й. 

Политически анализатори твърдят, че мажоритарният вот обслужва управляващите партии с твърд електорат. Във Видин има около 60 хиляди действителни гласа, във Варна- около 240 хиляди. Всички те ще избират по един кандидат от мажоритарна листа. 

Възможността да се издигат мажоритарни кандидати отвори вратичка пред познати имена от подземния свят да получат поне временно кандидат-депутатски имунитет. 

Още няколко новости въведе Народното събрание за тези избори, в последния момент. Една от тях е експерименталното електронно гласуване, което е само плах опит да станем модерни - защото е само в една секция и само в центъра на София. 

Неизвестно кога този начин на гласуване ще улесни половин милион потенциални избиратели - младежи, емигранти и хора с увреждания. Днес обаче ще се разнася подвижна урна по домовете на хората с увреждания.

"Никога не бих решил да гласувам по този начин. Предпочитам да водим войната, да направят достъп до самите избирателни секции, всяка година, на всички избори, когато има всички обещания, а накрая нищо не се случва”, смята Кольо Тодоров, председател на фондация "Достоен живот". 

Две години и половина след присъединяването на страната ни към Евросъюза, европейски наблюдатели ще преценяват купуват ли се гласове, има ли натиск за избор на дадена партия в ромските квартали, районите със смесено население и малките населени места.

Повече за изборите вж. на Izbori.btv.bg


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 34 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter