Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Световни новини arrow Най-подробната карта на Земята - готова и безплатна
Най-подробната карта на Земята - готова и безплатна
2 юли 2009 в 17:40

Създадена бе най-подробната карта на повърхността на Земята, предаде Би Би Си. Базата данни на картата се състои от 1,3 млн. изображения, резултат от сътрудничеството между американската космическа агенция НАСА и японското министерство на търговията.
Снимките били направени от японския високотехнологичен радиометър (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer - АСТЕР), намиращ се на борда на спътника "Тера".

Резултатът, т.нар. Световна цифрова триизмерна карта, покрива 99 % от повърхността на нашата планета и ще бъде на свободен достъп в интернет, включително за сваляне.
Измерванията на релефа за съставяне на картата са направени на точки, разположени през 30 м.
"Това е най-пълната, съдържателна световна цифрова база от данни за земната повърхност в света", казва Уди Търнър, учен от програмата на НАСА по мисията на "Астер".
"Тази уникална глобална база от данни ще служи на потребителите и изследователите от широк спектър на научни дисциплини, които имат нужда от информация за релефа и за терена", казва той.
Досега най-подробната подобна топографска карта покриваше 80% от повърхността на планетата и беше дело на друга мисия на НАСА.
Резултатите от тази мисия обаче бяха по-малко прецизни при стръмните терени и при някои от пустините.
В момента учените от НАСА работят по обединяване на тези данни с новите от АСТЕР с цел по-нататъшно подобряване на глобалната земна карта.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 35 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter