Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow Труден избор
Труден избор
1 юли 2009 в 14:24

След като гласуваха за депутати в Европейския парламент, българите ще гласуват отново на 5 юли, за да изберат 240 депутати и в националния парламент.
По всичко личи, че  резултатите от тези избори ще бъдат безпрецедентно сложни -  както и съставянето на правителство, пише днес електронното издание "Бизнес ню Юръп".

Изборите не са предизвикани от политическа криза. Сегашната широка коалиция успя да изкара пълен мандат и да запази удобно парламентарно мнозинство, както и относително висока степен на единство.
Но обществената подкрепа е нещо съвсем друго, пише изданието.
Като оставим настрана проблемите, които преследват всички управляващи, подкрепата за сегашната коалиция отслабна заради неуспеха й да се справи с престъпността и корупцията,  както и заради последвалото замразяване на европейски средства.
Мнозина са против корумпиращото влияние на ДПС, други смятат, че БСП е прекалено близо до източниците на проблема, а имиджът на царистите помръкна заради дългите  години, които прекараха в едно легло с левите.
Основният печеливш, както стана ясно от известно време, е  Бойко Борисов - бивш бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков и бивше протеже на Симеон Сакскобургготски.
Той измина  пътя от най-висшия български полицай до успешен независим кандидат за кметския пост в София, който спечели, а след това създаде и своя политическа партия.
Със силно ударение върху реда и законността в предизборната си програма, допълнена с  пробизнес икономическа платформа, ГЕРБ на Бойко Борисов залага и на мъжкарския му имидж на "човек на действието".
Но обаянието увяхва с времето и относително успешното, но далече не чудодейно кметуване на Бойко Борисов служи като "реалистича проверка".
Въпреки първоначалните надежди, вече е  ясно, че неговата партия няма да успее да получи абсолютно  мнозинство в парламента, посочва изданието.
Традиционната антикомунистическа десница в България е логичен партньор за ГЕРБ.
Вече се смята, че след създаването на синята коалиция твърдолинейната партия Демократи за силна България и по-умереният Съюз на демократичните сили са на път да  спечелят парламентарно присъствие с подкрепата на още няколко  по-малки партии.
Но парламентарното съзвездие ще се окаже много, много сложно, пише "Бизнес ню Юръп".
Предполага се, че ще има значителна група депутати от крайно националистическата "Атака".
Никой не иска да партнира с тях, но "Атака" като че ли не успява да каже засега добра дума за никой друг освен за Борисов, така че в един момент техните гласове може да се окажат от  значение.
Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че поне още две партии - макар че не успяха да прескочат бариерата - имат шансове да влязат в парламента.
Това са Ред,  законност и справедливост на Яне Янев и ЛИДЕР на Христо Ковачки, който разчита на "лоялността" на хората, на които дава работа.
Така че в следващия парламент може да има от пет до осем отделни партийни фракции.
Коалиционната аритметика е сложна и при най-доброто стечение на обстоятелствата и става неимоверно  по-заплетена, когато парламентарните групи са много, а представителството - леви-център-десни - е фрагментирано.
Вариантите за съставяне на правителство - например ГЕРБ-БСП,  ГЕРБ-синя коалиция, БСП-ДПС и т.н. - са възможни, но не особено вероятни или жизнени, посочва изданието.
Патовата ситуация може  да се разкъса, ако бъде създадено правителство на националното единство или правителство от експерти, евентуално с  еврокомисарката Меглена Кунева като непартиен кандидат начело.
Но това би могло да стане като последна възможност, подчертава се в статията.
Във всички случаи съставянето на правителство ще отнеме  много време. Дано България да има възможност да си го позволи, посочва в заключение "Бизнес ню Юръп".


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 30 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter