Home arrow История arrow Истини и легенди arrow Легенди arrow Разминава ли се истината с мита за българската азбука
Разминава ли се истината с мита за българската азбука
24 май 2009 в 23:51

24 май. Ден на българската просвета и култура. Ден в който всички Българи празнуваме славянската писменност. Ден на светите братя Кирил и Методий . Къде е всъщност истината за Българското Четмо и Писмо. Истината се крие някъде далече във времето, завоалирана обаятелно от митове и легенди. Каква е точната истина може само да гадаем, но  митовете който подкрепят тезата не почиват на никакви исторически факти. Независимо от всичко ние си оставаме БЪЛГАРИ и датата 24 май, официално обявена за Ден на българската просвета и култура ще бъде свята за всички БЪЛГАРИ.

С присъединяването на България към ЕС кирилицата стана третата официална писменост в Съюза след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата и културата, свързана с нея, ще допринесат за културното многообразие в ЕС.

Около 260 млн. души в света днес използват кирилица. 224 млн. от тях са в Европа, а 60 млн. в централноазиатските страни. Глобализацията и информационната революция са културно предизвикателство за България и страните, използващи кирилицата. Според някой светила в българската култура е необходимо да се помисли за единен стандарт на кирилицата в електронен вид.

А ето и развенчаните митове.

Мит първи (възрожденски): Българската азбука е създадена от Кирил и Методий. За Възраждането подобно определение е имало своята стойност, но днес то звучи несериозно. Все още обаче много колеги особено в начален курс на българското училище внушават този мит на учениците си . Ето защо даже по-големи хора, когато им кажеш, че това не е вярно, гледат учудено и питат: „Ама как така?“ Ами ей така. Ето я азбуката на Кирил и Методий, така наречената глаголица, и мисля, че няма нужда от повече коментар

Мит втори (националистически): Азбуката, с която пишем, така наречената кирилица, е оригинална, уникална, самобитна, неповторима и прочее, и прочее. И това не е вярно. От тридесет букви в съвременната българска азбука седемнадесет са гръцки (А, В, Г, Д – с малка промяна, Е, И, К, Л, М, Н, О, П, Р, С – с малка промяна, Т, Ф , Х), пет са от глаголицата (Ч, Ш, Щ, Ъ – с малка промяна, Ь), което пък разбива друг мит, че кирилицата е опростен вариант на глаголицата, и само осем са оригинални (останалите). И тук изглежда няма нужда от повече коментар.

Мит трети (антинационалистически): Българската азбука е пречка за българите в културно отношение, защото е неразбираема за повечето от хората по света. Обикновено срещу подобен аргумент се вади примерът с гръцката азбука, която е също толкова неразбираема за повечето хора по света, колкото и българската, но това не пречи не само в културно, но и в каквото и да е отношение на гърците. Аз обаче имам своя дефиниция: „Глупостите са глупости, независимо на какво са написани: на кирилица или на латиница!

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 54 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter