Home arrow Новини arrow Любопитно arrow Любопитно arrow История на 5 световни изобретения със неочакван край
История на 5 световни изобретения със неочакван край
23 май 2009 в 00:31

В света съществуват много изобретения за които хората и не подозират по какъв начин и при какви обстоятелства са се родили.  Много от тях са  били оценени едва днес.

1.Автоматичната телефонна централа
Алмън Строугър, живял в края на 19-и век в Канзас Сити, Мисури, е изобретателят на електромеханичната АТЦ. Принципът се използва и днес. Строугър бил погребален агент, описван от познатите си като ексцентричен и дори луд.Твърдо вярвал, че жената на негов конкурент, работеща като телефонистка в градската централа, пренасочвала обажданията към агенцията на мъжа си. Последната капка дошла когато един от добрите приятели на Строугър починал, за което горкият Алмън научил едва след като заклетият му враг извършил погребението. Така през 1888 година Строугър започнал работа върху изобретението си, за което подал молба за патент на 10 март 1891 г.

2.Микровълновата фурна
През Втората световна война двама учени изобретили магнетрона  - устройство, излъчващо високочестотни радиовълни. Изобретението им било добре дошло за британските военни, тъй като им позволило да откриват нацистките самолети още преди да са влезли в полето на зрителния контакт. Да, това е бил първият радар. Британец на име Пърси Спенсър от компанията Рейтион работел върху усъвършенстване на магнетрона. По време на обедната си почивка открил, че УВЧ (ултра-висока честота) излъчването от магнетрона разтопило бонбона, намиращ се в джоба му. Така се родила идеята за микровълновата фурна. Първите микровълнови фурни били с размерите на четирикрилен гардероб и били толкова скъпи, че намирали приложение единствено в промишлени производства.

3.Кодиране с плаваща честота
Хеди Ламар е известна повече като актриса, отколкото като научна работничка. Всеки, занимаващ се с графичен дизайн, я познава -- това е лицето, гледащо ни от осмата серия на графичния пакет на COREL. През 1924 година Хеди наблюдавала усилията на съседа си Джордж Антийл - известен композитор по онова време. Антийл се опитвал да създаде механична система за синхронизиране на пиана във връзка с композирането на музиката за поредния си филм. На Хеди й дошла идеята, че ако предаващата станция сменя честотата си по алгоритъм, известен на 
приемащата, опитите за подслушване биха били неуспешни. Двамата разработили идеята, и през 1942 подали заявка за патент за "Тайна комуникационна система". Първоначално целта била торпедата с радио-насочване да станат по-трудни за откриване и заглушаване. Първата система използвала два еднакви цилиндъра за автоматично пиано, сменящи честотата на връзка между 88 предварително зададени стойности. Поради нивото на техниката по онова време обаче, изобретението не било приложено до 1962. До тогава патентът бил изтекъл, и нито Хеди, нито Джордж (починал 3 години по-рано) не получили пари. Днес плаващата честота е основният начин за кодиране на връзката между GSM апаратите и релейката. Техническото наименование е "разпределяне на спектора чрез променлива честота".

4.Вулканизацията
В опитите си да създаде здрава гума, подходяща за бързи автомобили, Чарлз Гудиър изпаднал до дъното. Постоянно влизал в затвора за дългове, дори стигнал до там, че загубил дома си. Една вечер през 1839 влязъл в градския магазин, където всички започнали да му се подиграват. Обзет от гняв, Гудиър започнал да ругае и замеря хората с парчетата гума, които постоянно носел в джобовете си. Едно от парчетата попаднало върху гореща печка. Оглеждайки опърлените останки от гумата, Чарлз разбрал, че дните на бедност са свършили.

5.Захарин

През 1879 Константин Фалбърг седнал да обядва без да си измие ръцете. За негово учудване храната била необикновено сладка. Решен да разкрие загадката, Фалбърг стигнал до вещество, получено като страничен продукт в работата му с катран, и което при нормални обстоятелства не би поставил в устата си. Така се родил прочутият днес захарин.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 35 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter